fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Boli ale ochiului – care sunt cele mai frecvente afecțiuni apărute la adolescenți și adulți?

aprilie 1, 2021 by Paul Opris
Untitled-design-2-1200x578.jpg
Timp de citire: 8 minute

Boli ale ochiului la adolescenți și adulți

În următoarea parte a articolului sunt abordate cele mai frecvente boli ale ochiului care pot să debuteze la adolescenți și adulți.

Vicii de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie

vicii de refractie miopie hipermetropie presbiopie astigmatism

Sunt probleme oculare foarte comune, iar tinerii sunt cei care se prezintă cel mai des cu simptome ale acestor tulburări. Viciile de refracție apar atunci când razele de lumină nu se focalizează corespunzător la nivelul retinei (stratul din interiorul ochiului, cu rol în percepția informației luminoase).

Viciile de refracție sunt afecțiuni foarte comune în rândul tinerilor, însă există multiple opțiuni de corecție de la ochelari sau lentile de contact moi sau rigide, până la diferite variante de chirurgie refractivă.

Simptomele care pot fi resimțite de pacienți sunt:

 • vedere neclară
 • lăcrimare
 • durere de cap
 • oboseală
 • amețeală

Înainte de a prezenta viciile de refracție este important să înțelegem ce înseamnă emetropie.

Ochiul emetrop este ochiul normal din punct de vedere al refracției. Acesta prezintă două meridiane perpendiculare de aceeași putere refractivă și unirea razelor de lumină într-un singur focar pe retină, mai exact în fovee.

Miopie

Miopia progresează în mod normal până la vârsta de 30 de ani, fiind necesară schimbarea periodică a ochelarilor.

Apare din cauza unui ochi cu ax mai lung sau cu o putere de refracție mai mare decât în mod normal, care determină unirea razelor de lumină înaintea retinei.

Miopul vede neclar la distanță, vederea la aproape fiind de obicei neafectată.

Sunt cunoscute două vârfuri de apariție: primul în jurul vârstei de 7 ani (miopia școlarului) și al doilea în adolescență, cu creșterea progresivă a dioptriilor până la vârsta de ~ 30 de ani.

Hipermetropie

Este viciul de refracție rezultat ca urmare a unui ochi mai „scurt” sau cu o putere de refracție mai slabă comparativ cu ochiul emetrop. În acest caz razele de lumină se întâlnesc în spatele retinei rezultând o vedere neclară, mai ales la aproape.

Majoritatea nou-născuților prezintă hipermetropie, dar în general aceasta dispare până la vârsta de 7 ani datorită dezvoltării ochiului. Există totuși persoane la care hipermetropia persistă și după această vârstă sau la care apare mai târziu, prin alte mecanisme.

Astigmatism

Ochiul cu astigmatism are putere de refracție diferită pe cele două meridiane perpendiculare.

Obiectul privit se proiectează pe retină, dar nu într-un singur focar cum ar fi normal, ci în mai multe focare neregulate, determinând astfel o imagine neclară atât la distanță cât și la aproape.

Astigmatismul poate fi simplu sau combinat cu Miopia / Hipermetropia.

Diagnosticul de certitudine se pune în cabinetul oftalmologic cu ajutorul  auto-refractometrului. În unele cazuri este necesară și cicloplegie (paralizia acomodației) cu ajutorul picăturilor.

Corectarea viciilor de refracție se poate realiza prin mai multe variante:

 • ochelari de vedere
 • lentile de contact
 • chirurgie refractivă

Ortokeratologie

În cazul miopiei ușoare și medii există și varianta ortokeratologiei. Aceasta constă în utilizarea lentilelor de noapte fără să mai fie necesar portul de ochelari sau lentile moi în cursul zilei.

Lentilele de noapte sunt o metodă destul de nouă în România, dar promițătoare pentru pacienții cu miopie.

Scopul este de a încetini progresia miopiei, efectul este reversibil, deci se menține doar pe durata purtării.

Se pot folosi și în cazul astigmatismului de până la 1.5 D (dioptrii).

În Clinica Vedis, Lăcrămioara Samoilă, medic specialist oftalmolog, adaptează cu succes lentilele de ortokeratologie în rândul pacienților copii și adolescenți.

Sindromul de ochi uscat

sindrom de ochi uscat Vedis

Pentru hidratarea optimă a suprafeței sale, ochiul dispune de un sistem de producere și eliminare a lacrimilor, iar clipitul are un rol important în acest sistem. Fiecare clipit inițiază un nou ciclu de producere, distribuire și eliminare a lacrimilor.

Să ne imaginăm lacrimile asemenea unei prăjituri unde nu contează doar cantitatea, ci și proporția/calitatea ingredientelor.

Prin urmare, vorbim de ochi uscat atunci când lacrimile sunt insuficiente, dar și în situația unui ochi foarte lăcrimos dacă s-a constatat că are o compoziție a lacrimilor profund alterată.

Toți pacienții care se confruntă cu această problemă descriu o limitare a activităților zilnice din cauza simptomelor:

 • disconfort ocular
 • ochi roșu
 • senzația de „nisip in ochi”
 • înțepătură, arsură
 • sensibilitate la lumină, în unele cazuri chiar și lăcrimarea accentuată.

Seriozitatea problemei nu trebuie subestimată, deoarece în lipsa tratamentului poate duce la afectarea corneei cu simptomatologie mult mai pregnantă și apariția complicațiilor.

Deși sindromul de ochi uscat poate fi prezent în toate categoriile de vârstă, în cadrul tinerilor prevalența acestuia a crescut mult în ultimii ani uneori cu impact sever asupra calității vieții.

Stilul de viață caracterizat prin timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor se numește comportament “multi-screening” și reprezintă o problemă de actualitate. În acest timp frecvența clipitului se reduce involuntar, având ca rezultat evaporarea lacrimilor și implicit uscarea ochiului.

Lentilele de contact pot deveni o problemă care nu trebuie omisă. Ochiul uscat cauzat de purtarea lentilelor de contact este unul dintre principalele motive pentru care pacientul revine la ochelari.

Mecanismele sunt multiple și țin de corecția neadecvată, purtarea îndelungată, calitatea și igiena lentilei. Aflați cum este necesar să întrețineți corect  lentilelele de contact.

Alte cauze posibile asociate cu sindromul de ochi uscat la tineri sunt:

 • afectarea directă a glandelor responsabile de producția lacrimilor
 • chirurgia refractivă
 • bolile autoimune
 • expunerea la factori care cresc evaporarea lacrimilor (vânt, aer condiționat)
 • anumite medicamente (beta-blocante, antihistaminice, diuretice, etc.).

Diagnosticul sindromului de ochi uscat se realizează relativ simplu. Medicul oftalmolog poate analiza filmul lacrimal la biomicroscop după instilarea oculară a unui colorant (fluoresceina). Cu ajutorul acestuia se pot observa și eventualele alterări ale corneei.

O altă metodă de diagnostic este cu ajutorul testului Schirmer care presupune utilizarea unor hârtii de filtru speciale pentru analiza cantitativă a lacrimilor.

Ca în oricare altă afecțiune prevenția este cea mai importantă.

În cazul utilizării îndelungate a display-urilor se recomandă poziționarea ecranului sub nivelul ochilor (în acest fel pleoapa superioară să acopere mai mult din suprafața oculară) și folosirea lacrimilor artificiale.

Purtătorii lentilelor de contact pot limita apariția ochiului uscat prin:

 • alternarea purtării lentilelor cu a ochelarilor
 • folosirea lentilelor zilnice care se aruncă după fiecare utilizare
 • îndepărtarea lentilelor în fiecare seară
 • utilizarea constantă a lacrimilor artificiale

Cel mai cunoscut tratament al ochiului uscat sunt lacrimile artificiale fără conservanți. Acestea hidratează suprafața oculară și reduc simptomatologia.

Calitatea mediului ambiant este de asemenea importantă. Se indică folosirea umidificatorului și renunțarea la aerul condiționat.

Atunci când portul lentilelor de contact este cauza afectării oculare, se poate indica schimbarea lentilei sau oprirea purtării până la rezolvarea afecțiunii.

În cazurile în care lacrimile artificiale nu sunt suficiente pentru rezolvarea afecțiunii se vor adăuga și alte tratamente. Uneori se optează pentru blocajul punctelor lacrimale.

Medicul oftalmolog va recomanda o schemă terapeutică potrivită pentru fiecare pacient, în funcție de cauza și severitatea problemei.

Presbiopie

Presbiopie ochelari de vedere, ochelari de citit Vedis

Aproape toate persoanele peste 40-45 de ani dezvoltă presbiopie manifestată prin scăderea vederii la aproape.

Este o scădere treptată a capacității de a vedea clar la aproape la persoanele cu vârsta mai mare de 40-45 ani, chiar dacă nu au experimentat înainte nici o tulburare de vedere și nu au purtat ochelari.

Ochiul normal vede clar obiectele de la distanță fără niciun „efort”. Pentru a putea vedea clar la aproape ochiul este nevoit să facă acest „efort”, numit acomodație.

Mai exact, cristalinul (lentila din interiorul ochiului) trebuie să își modifice forma, lucru posibil datorită elasticității sale. Cu înaintarea în vârstă elasticitatea cristalinului scade și reduce puterea de acomodație.

Cel mai sugestiv semn este îndepărtarea cărții sau obiectului pentru a putea vedea clar.

Presbiopia poate apărea pe un ochi anterior sănătos sau cunoscut cu un viciu de refracție. Se poate corecta cu ochelari, lentile de contact sau în unele cazuri chirurgical.

O variantă de corecție preferată de către pacienți sunt ochelarii progresivi care permit cu ajutorul unei singure perechi de ochelari vederea pentru distanță, intermediar și aproape, având un confort excelent în diferitele activități cotidiene.

Presbiopia nu este o boală, ci o evoluție normală a ochiului care nu poate fi reversibilă sau stopată.

Presbiopia continuă să progreseze de-a lungul anilor până la pierderea completă a acomodației, fiind astfel necesară înlocuirea periodică a ochelarilor.

Glaucomul

glaucom

Ochiul, în partea sa anterioară, conține umoarea apoasă care are rolul de a-l hidrata/hrăni și a-i oferi forma. Acest lichid este produs și drenat constant. Atunci când mecanismul de drenaj al umorii apoase este perturbat, aceasta se acumulează în cantitate excesivă în interiorul ochiului, iar astfel crește presiunea intraoculară peste limitele normale.

În glaucom, vederea pierdută nu mai poate fi recuperată.

Glaucomul este caracterizat de o presiune intraoculară (tensiune oculară) crescută care apasă pe nervul optic și determină distrugerea progresivă a acestuia. Nervul optic este esențial în transmiterea informației de la ochi la creier. Afectarea lui duce la alterarea vederii mai întâi în periferie, ajungând ca în faza avansată întreaga vedere să fie pierdută fără posibilitatea de a o recupera.

Nu există nici un tratament la ora actuală prin care nervul optic să poată fi regenerat sau înlocuit.

Cel mai adesea, glaucomul despre care vorbim este o formă asimptomatică în care ochiul nu e roșu și nu doare, de aceea prezentarea la un screening oftalmologic este esențială.

Există o formă mult mai rară care se manifestă ca și „un atac” de glaucom cu ochi roșu și foarte dureros, având mecanisme de apariție diferite și la care tratamentul trebuie administrat de urgență.

Glaucomul este o cauză importantă de orbire la persoanele peste 50 de ani. De obicei afectează ambii ochi chiar dacă unul este mai sever afectat decât celălalt.

Este caracteristică îngustarea câmpului vizual dinspre periferie spre centru, cu prezența unei vederii „tubulare” la pacienții cu glaucom avansat (există doar o zonă centrală de vedere).

Tratamentul țintește scăderea presiunii oculare și evitarea progresiei bolii de la momentul diagnosticului.

În majoritatea cazurilor picăturile sunt suficiente pentru controlul bolii și se administrează toată viața.

Tratamentul de bază al glaucomului este sub formă de picături. Acestea reduc presiunea intraoculară prin îmbunătățirea drenajului sau scăderea secreției umorii apoase. Când acesta nu reușește să controleze boala se apelează la tratament chirurgical.

Chirurgia glaucomului este posibilă, dar este ușor riscantă fiind aplicată doar cazurilor la care picăturile nu funcționează. Aceasta nu exclude necesitatea picăturilor în viitor.

În cele mai multe cazuri glaucomul nu poate fi prevenit, însă diagnosticul precoce și tratamentul eficient încetinesc sau stopează evoluția.

Lorina Petrescu medic oftalmolog Optica Vedis

Programați-vă la o consultație de rutină chiar dacă ochii dumneavoastră sunt sănătoși și vederea este normală.

 

Paul Opris

Timp de citire: 8 minute
Logo no background e1624456623623Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


FacebookInstagram
review google


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021