Efectele luminii albastre-violet asupra ochilor
Apariția comportamentului multi-screening și efectele luminii albastre-violet asupra ochilor
Abundența dispozitivelor digitale și dorința de a avea acces instant la informații a făcut ca noi oamenii să dezvoltăm un comportament denumit ,,multi-screening”. Acesta este definit atunci când utilizăm simultan mai multe ecrane digitale, în medie fiind folosite patru dispozitive diferite, pentru muncă, educație, socializare sau pentru petrecerea timpului liber.
Se estimează că timpul de utilizare a acestor dispozitive este de peste 9 ore pe zi. Orele în care ochii sunt expuși la lumina albastră-violet cresc exponențial, dacă luăm în calcul și corpurile de iluminat cu LED care se regăsesc aproape oriunde în interior, inclusiv în locuința proprie.
Care sunt efectele luminii albastre-violet asupra ochilor?
Primele simptome care apar în urma expunerii ochilor la lumina albastră-violet sunt:
- ochi iritați
- vedere încețoșată
- dureri de cap
- sensibilitate la lumină
Aflați mai multe informații despre sindromul de ochi uscat.
Însă, în decursul timpului, lumina albastră-violet ajunge la țesuturile interne ale ochilor, iar pe termen lung reprezintă un factor major care contribuie la dezvoltarea bolilor oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Aceste boli sunt cele două cauze principale ale pierderii vederii la adulții cu vârsta de peste 50 de ani.
Cum ne putem proteja ochii de lumina albastră-violet?
Varianta cea mai simplă este reducerea orelor de expunere a ochilor, însă cum acest lucru este puțin probabil, mai ales dacă presupune și muncă de birou, există lentile proiectate special pentru dispozitivele digitale.
Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație oftalmologică pentru stabilirea unui diagnostic corect.