fbpx
Informare medicală

Articole

Articole medicale educative

Untitled-design-23-1-1200x578.png
12/ian./2021

Timp de citire: 5 minute

Strabismul este o afecțiune oculară care se caracterizează prin pierderea paralelismului ochilor. Originea apariției strabismului este considerată secundară mai multor factori: genetici, anatomici și funcționali.

Calitatea vederii este dependentă de procesele de dezvoltare înainte și după naștere, precum și de procese anatomice și funcționale.

Pe lângă integritatea analizatorului vizual (ochiul), este importantă și dezvoltarea mușchilor extraoculari, responsabili de mișcările globilor oculari. În paralel, este foarte importantă dezvoltarea centrilor de legătură de la nivel cerebral.

Alinierea incorectă a globilor oculari este un factor de risc pentru apariția ambliopiei (ochi leneș). Legăturile între analizatorul vizual și creier se formează în primii 6 ani de viață, astfel că tratamentul strabismului este esențial să fie instituit precoce.

Clasificare strabism


keratoconus-2-1200x578.png
15/dec./2020

Timp de citire: 4 minute

Keratoconusul este o afecțiune cronică a corneei care se caracterizează printr-o deformare și subțiere progresivă a acesteia. Denumirea acestei boli oculare provine din limba greacă, keras=cornee, konos= con, deoarece în stadii avansate corneea se alungește și ia forma unui con.

Corneea este o o structură complexă cu un rol deosebit de important în vedere. Ia forma unei lentile transparente, lucioase care alcătuiește partea anterioară a globului ocular. Corneea constituie 3/4 din puterea dioptrică a ochiului.

Care este categoria de pacienți în clasa de risc?


Copy-of-Untitled-2-1200x578.png
09/nov./2020

Timp de citire: 4 minute

Blefarita a fost prima oară descrisă în 1908 de către Elschnig și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Este o inflamație a marginii pleoapelor care produce iritarea, înroșirea și descuamarea pleoapelor. În funcție de partea pleoapei care este afectată, blefarita poate fi anterioară sau posterioară.

Blefarita anterioară afectează partea pleoapei unde sunt prezente genele.

Blefarita posterioară afectează partea internă a pleoapei, care vine în contact cu globul ocular și unde sunt prezente glande sebacee (Meibomius). Frecvent, cele două afectări coexistă, făcând ca managementul blefaritei să fie mai problematic.

Clasificarea blefaritei în funcție de prezentarea clinică


Timp de citire: 4 minute
clinica vedis logo long
Ray Ban certified store


Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!

Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis_cluj


Vedis Google reviews


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021