Orjelet (ulcior) sau Chalazion (Salazion)?
Cum facem diferența dintre Orjelet (ulcior la ochi) și Chalazion (Salazion)?
Orjelet
Se manifestă ca o tumefiere (umflătură) localizată la nivelul bazei genelor sau spre interiorul pleoapei. Această tumefiere este dureroasă și de cele mai multe ori este cauzată de o infecție bacteriană.
Orjeletul poate fi: extern (baza genelor) sau intern (în interiorul pleoapei) și poate apărea atât la nivelul pleoapei inferioare cât și superioare.
În cazul orjeletului extern, cauza de apariție este o infecție localizată la nivelul foliculului pilos și a glandelor mai superficiale de la nivel palpebral. În cazul celui intern, infecția se produce la nivelul glandelor mai profunde de la nivelul pleoapei. În 90-95% din cazuri infecția este cauzată de Staphylococcus aureus.
Simptome
Nodul roșu, dureros, care apare în câteva zile și care se poate asocia cu modificări ale pielii din jur. În cazul orjeletului extern, nodulul prezintă o zonă gălbuie (pustulă) la nivelul căreia se poate exprima conținut. La orjeletul intern, nodulul este mai puțin definit iar pustula poate fi pusă în evidență prin eversarea pleoapei.
Evoluția orjeletului este una autolimitată în absența tratamentului.
Tratamentul ajută la ameliorarea disconfortului și la o vindecare mai rapidă. Tratamentul orjeletului este conservativ, sunt indicate compresele calde și aplicații cu unguent cu antibiotic. În cazuri rare, poate fi necesar tratamentul cu antibiotic general.
Chalazion (Salazion)
Reprezintă o inflamație acută sau cronică și apare ca urmare a obstrucției glandelor sebacee de la nivel palpebral.
Factorii de risc pentru această afecțiune sunt:
- acneea rozacee
- dermatita seboreică
- blefarita.
Simptome
Nodul palpebral care apare progresiv, în câteva săptămâni, este nedureros sau cu minimă sensibilitate, iar uneori pot fi prezente modificări alte pielii din jur.
De cele mai multe ori există un istoric personal pozitiv de chalazion deoarece are tendința să recidiveze la pacienții cu factori de risc.
În situația în care chalazionul crește semnificativ, va exercita presiune pe globul ocular cu consecințe asupra acuității vizuale.
Chalazionul localizat mai ales la nivelul porțiunii mijlocii a pleoapei poate cauza un astigmatism cornean semnificativ. Acest lucru are un impact semnificativ în rândul copiilor, deoarece există un risc de apariție a ambliopiei, în cazul dezvoltării unui chalazion de dimensiuni mari, persistent pe timp indelungat.
Conform unui articol publicat pe springer.com, în cazul adulților, astigmatismul indus de chalazion poate cauza erori refractive sau de calcul al implantului de cristalin la pacienții programați pentru chirurgie refractivă sau chirurgia cataractei.
Diagnosticul orjeletului și al chalazionului este unul clinic, nefiind necesare alte teste și investigații. Dacă există o recidivă frecventă cu aceeași localizare, atunci sunt necesare investigații suplimentare pentru a exclude o cauză malignă.
Tratamentul inițial al chalazionului este conservativ: comprese calde, masaj palpebral și folosirea unor șampoane speciale pentru zona ochilor. Când există o infecție asociată chalazionului, sunt indicate unguentele cu antibiotic.
În cazul chalazioanelor de dimensiuni mai mari sau care nu răspund la tratamentul conservativ, este indicată excizia chirurgicală.
În 2020 s-a observat o incidență mai crescută a chalazionului, asociată cu purtarea măștii de protecție.
De asemenea, s-a demonstrat că se produce o evaporare accelerată a lacrimilor, fenomen care intensifică simptomele de ochi uscat. Aflați mai multe despre sindromul de ochi uscat din articolul Ochi roșii? Ce este sindromul de ochi uscat și cum se tratează?
Alterarea suprafeței oculare cu modificări ale secreției glandelor meibomiene, cauzează o rată mai crescută a chalazionului, mai ales în rândul personalului medical, deoarece utilizează ochelari de protecție cu etanșare.
Deși chalazionul apare ca urmare a obstrucției non-infecțioase a glandelor meibomiene, s-a demonstrat că fluxul de aer expirat spre ochi în timpul purtării măștii de protecție, aduce o încărcătură cu agenți patogeni la nivel ocular. Totodată, ajustarea și manipularea frecventă a măștii cu mâinile neigienizate contribuie la riscul de apariție a infecților la nivelul ochilor.