fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Lentile de contact. Cum să le întrețineți corect în această perioadă?

aprilie 14, 2020 by Paul Opris
2952600-1200x675.jpg
Timp de citire: 3 minute

Pentru purtătorii de lentile de contact, regulile de igienă au fost întotdeauna o prioritate. Deoarece lentilele intră în contact direct cu suprafața ochiului, dacă nu sunteți suficient de atenți, există riscul de infecție oculară sau de eroziune corneeană.

În prezent, încă suntem afectați de o nouă tulpină a familiei coronavirus care ne-a schimbat complet viața, iar unele cazuri au arătat că rutele de transmitere ale virusului pot include conjunctiva.

Conjunctiva este o membrană mucoasă, subţire, transparentă, care tapetează faţa posterioară a pleoapelor și fața anterioară a bulbului ocular (sclera și cornea). Aceste membrane mucoase de la nivelul ocular, precum și mucoasele nazale (parte a tractului respirator) sunt interconectate și devin un mediu favorizant pentru răspândirea virusului.

Cum să purtați și să intrețineți lentilele de contact pe timp de pandemie?

Înainte să aplicați lentilele de contact, este important să vă spălați pe mâini așa cum recomandă specialiștii din domeniul sănătății. Uscați mâinile și asigurați-vă că nu au rămas urme de săpun lichid sau dezinfectant înainte să atingeți lentilele. Igienizați suprafața unde aplicați lentilele, cutia în care se află, precum și flaconul cu soluția de întreținere a lentilelor.

Pași pentru aplicarea și scoaterea unor lentile de contact

Aplicare: Scoateți pe rând câte o lentilă din cutie și așezați-o pe vârful degetului arătător. Asigurați-vă că lentila are forma semi-sferică, iar marginile lentilei nu sunt ieșite în exterior. Asta ar însemna că lentila este întoarsă pe dos. Adăugați soluție de întreținere pe lentilă, apoi aplicați cu atenție lentila pe ochi. După ce clipiți de mai multe ori, verificați dacă lentilele s-au așezat pe centrul corneei. Este recomandat să aplicați și să scoateți lentilele în ordinea „de la dreapta la stânga”. Încercați să nu atingeți alte părți cu mâinile. Nu vă frecați ochii atunci când purtați lentilele de contact.

Pentru un confort suplimentar, optometriștii din clinica Vedis vă recomandă să folosiți lacrimi artificiale (de ex. Systane sau Lacrisek) după aplicarea lentilelor și la un interval de câteva ore, mai ales în această perioadă în care petrecem mult timp în fața dispozitivelor digitale.

Scoatere: Dacă observați că lentila nu are mobilitate, puneți 1-2 picături de lacrimi artificiale în fiecare ochi înainte de a îndepărta lentilele. Clipiți de mai multe ori, iar apoi trageți lentila cu degetul arătător (index) in jos, de pe cornee spre scleră (albul ochiului).

Cum să aveți grijă de lentilele dumneavoastră de contact?

După ce ați scos lentilele, clătiți pe rând fiecare lentilă cu o soluție de întreținere, iar apoi depozitați-le în recipientul lor original. Este recomandat să aruncați soluția din recipient zilnic și să o înlocuiți cu alta proaspătă după fiecare purtare. Excepție fac lentilele de contact Daily care au termen de valabilitate o zi și vor trebui aruncate după fiecare purtare.

Soluția de întreținere poate fi păstrată la temperatura camerei, dar protejată de lumină. Nu este necesar să o depozitați în frigider. Aceeași recomandare se aplică și pentru recipientul în care se află lentilele.

Tips & Tricks

Purtați ochelari de soare chiar și în această perioadă, atunci când ieșiți din casă sau pe terasă. Ochiul percepe lentila de contact ca pe un corp străin. Din acest motiv pupila este mai dilatată, iar razele UV au un efect nociv mult mai mare asupra ochilor.

Aveți simptome clinice cum ar fi ochi roșii, durere oculară, senzație de corp străin sau deteriorare rapidă a vederii?

Accesați pagina de programări online și alegeți medicul la care doriți să fiți consultat. 

Paul Opris

Timp de citire: 3 minute
Logo no background e1624456623623Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


FacebookInstagram
review google


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021