fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

De ce trebuie să ne protejăm ochii de virus pe timp de pandemie?

April 10, 2020 by Paul Opris
Untitled-design-10.png
Timp de citire: 2 minute

Ce este noul virus COVID-19?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri ARN care pot infecta animale sălbatice, cu transmisibilitate la oameni.

Până acum ne-am mai confruntat cu două virusuri din aceeași familie, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), în 2012-2013 și Sindromul Respirator Sever Acut (SARS), descoperit în 2003.  Noul virus este o tulpină din familia Coronavirus care nu a mai fost identificată până acum la om.

Pe 12 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a denumit oficial noul Coronavirus al epidemiei de pneumonie din Wuhan drept „2019-nCoV”. Deoarece acest virus are o transmisibilitate agresivă, noi oamenii trebuie să fim deosebit de atenți la igiena de zi cu zi.

Ochii sunt unul dintre cele mai importante organe senzoriale ale noastre – cum ne putem infecta prin atingerea lor?

Conform unor statistici, adulții își ating fața în medie de aproximativ 23 de ori pe oră. Acest obicei crește probabilitatea ca virusul și alte bacterii să intre în celulele mucoase conjunctivale, dacă ochii sunt atinși.

Conjunctiva este o membrană mucoasă, subţire, transparentă, care tapetează faţa posterioară a pleoapelor și faţa anterioară a bulbului ocular (sclera și cornea). Aceste membrane mucoase de la nivelul ocular, precum și mucoasele nazale (parte a tractului respirator) sunt interconectate și devin un mediu favorizant pentru răspândirea virusului. Din acest motiv este cu atât mai important să ne luăm măsuri de igienă suplimentare, în această perioadă.

Conform unui studiu realizat în 30 de spitale din China, și publicat în The New England Journal of Medicine, se relevă faptul că 0.8% (9 din 1099) din pacienții diagnosticați cu coronavirus prezentau și simptome de conjunctivită.

Ce măsuri de protecție ar trebui să ne luăm pentru protejarea ochilor atunci când ne expunem la medii potențial infectate?

Cea mai bună măsură de protejare a ochilor este să ne menținem mâinile curate.

În viața de zi cu zi, obiceiuri cum ar fi strângerea mâinilor, atingerea suprafețelor posibil contaminate, sau contactul fizic cu alte persoane sunt activități care pot transmite cu ușurință virusul.

Prin urmare, este foarte important să ne spălam pe mâini frecvent, să nu atingem sau să nu ne frecăm la ochi și să evităm pe cât posibil contactul direct cu alte persoane (izolare socială).

Să intensificăm numărul de spălări pe mâini, minim 20 de secunde, cu apă și săpun, mai ales după contactul cu mediul exterior. Aceasta este principala metodă de eliminare a virusurilor, așa cum ne-au precizat și experții din domeniul sănătății. Dacă nu avem posibilitatea să o facem, dezinfectantul de mâini pe bază de alcool sau clor poate fi utilizat ca metodă suplimentară.

Se găsește din nou pe unele site-uri online, însă prețul este în continuare foarte mare.

Dacă aveți o urgență oftalmologică, medicii noștri vă stau la dispoziție pentru recomandări medicale.

Accesați pagina de programări online și alegeți medicul la care doriți să fiți consultat. 

Paul Opris

Timp de citire: 2 minute
Logo no background e1624456623623



Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.ro



Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!




Rețele sociale


Facebook



Instagram




review google


Copyright © Clinica Vedis 2021



Copyright © Clinica Vedis 2021