fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Conjunctivita: ce este, simptome, cum se tratează

iunie 17, 2022 by Paul Opris
Website-773x372.png
Timp de citire: 4 minute

Conjunctivita: diagnostic și tratament

Ce este conjunctivita?

Este o inflamație a conjunctivei care apare din mai multe cauze: virale, alergice, bacteriene sau agenți iritanți. Este cea mai comună infecție la nivelul ochilor, care poate să apară atât la adulți cât și la copii.
Aceasta eprezintă un strat subțire de țesut care acoperă pleoapa la interior și globul ocular și are rolul de a proteja ochiul și de a-l menține umed.

Factori de risc

Conjunctivita infecțioasă

Este cauzată frecvent de virusuri (inclusiv cele care determină și bolile copilăriei, precum varicela), mai rar bacterii. Orice viroză respiratorie poate fi însoțită și de conjunctivită.

Forma virală este foarte contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta în mod special prin spălarea superficială a mâinilor dar și prin strănut sau utilizarea unui obiect contaminat, cum ar fi prosopul.

Conjunctivita noninfecțioasă

Poate avea și cauze alergice, cei mai frecvenți alergeni fiind polenul, praful – acarienii, părul de animale sau parfumurile. Din fericire aceste forme nu sunt contagioase.

O formă de conjunctivită cronică, persistentă este sindromul de ochi uscat. În această afectare conjunctivală, cantitatea sau calitatea lacrimilor scade, iar pleoapele determină o frecare exagerată pe suprafața ochiului.

Ce este conjunctivita foliculară infecțioasă sau conjunctivita de piscină?

Ne putem contamina din cauza apei din piscine din două motive:

  •  clorinare în exces a apei, la concentraţii de peste 5mg/l de apă (iritativă).

În acest caz se manifestă prin roseață, lăcrimare excesivă, senzație de usturime, iar simptomele apar la câteva ore după ce am fost la piscină sau bazin. Tratamentul eficient și la îndemână este clătirea ochilor cu ser fiziologic și administrarea lacrimirilor artificiale, mai frecvent în primele zile.

  • clorinare insuficientă a apei din piscină sau bazin (infecțioasă).

Pericolul în această situație este de a contracta conjunctivita cu Chlamydia. Agentul infecțios care o produce este un chlamidozoon oculo-genital, ce poate fi transmis atât prin contact sexual cu o persoană infectată, cât și prin apa contaminată, insuficient clorinată.

Factorul favorizant de dezvoltare al acestei bacterii este mediul umed, dar este foarte sensibilă la mediul uscat.

Tratamentul constă în administrarea locală cu Azitromicină și lacrimi artificiale și tratament sistemic cu Doxiciclină, Azitromicină sau Eritromicină.

Putem preveni contractarea conjunctivitei de bazin prin purtarea ochelarilor de înot, evitarea utilizarii unui  prosop împrumutat, dar la fel de important este și folosirea dușului după ieșirea din bazin. Cei cu lentile de contact trebuie să întrerupă purtarea lor până la vindecare.

Foarte important indiferent de cauza conjunctivitei este să consultăm medicul oftalmolog încă de la primele simptome.

Care sunt simptomele?

Primele semnale care vă pot pune în alertă sunt senzația de usturime a ochilor și senzația de corp străin.

Pe lângă acestea, cele mai importante simptome sunt:

  • Lăcrimare în exces
  • Pleoape inflamate,umflate și rosii

Simptomele apar în special în cea infecțioasă și afectează în primă fază un ochi, însă după câteva zile poate fi afectat și celălalt ochi.

  • Secreții abundente ale ochilor

Dacă secrețile au o nuanță galben-verzuie, conjunctivita poate fi bacteriană.

  • Sensibilitate la lumină sau fotofobie

Apare în cazul în care agentul infecțios afectează și corneea, partea transparentă a ochiului.

Cum este diagnosticată conjunctivita?

Se poate pune un diagnostic doar de către medicul specialist evaluând primele semne apărute și simptome specifice patologiei, prin utilizarea biomicroscopului. Aspectul clinic, de ochi roșu cu o vedere pastrată, este o caracteristică a acestei infecții.

Care este tratamentul prescris de medicul oftalmolog?

Conjunctivita bacteriană se tratează cu antibiotic local sub formă de picături.

Conjunctivita virală nu are un tratament specific și este lăsată să își urmeze cursul care poate dura în general între patru și sapte zile de la debut. Există însă forme virale agresive care pot persista câteva luni.

Indiferent de cauză, pacientul cu conjunctivită infecțioasă trebuie să respecte câteva indicații: izolare de colectivitate (grădinițe, școli etc.), spălatul mâinilor, prosop personal, evitarea frecării ochilor, îndepărtarea atentă a secrețiilor oculare.

Acest ultim aspect se poate realiza folosind apa fiartă și răcită, există însă și servețele speciale umede.

Conjunctivita alergică dispare în momentul în care este îndepărtată sursa de alergeni.Se pot folosi picături sau tablete antialergice.

Când putem spune că boala nu mai este contagioasă?

Dacă ne referim la conjunctivita virală, pacientul este contagios atâta timp cât încă prezintă simptome (secreții oculare). În cazul conjunctivitei bacteriene, vă puteți relua activitățile zilnice la o zi după ce ați început tratamentul cu antibiotice.

Însă cel mai important este să vă întoarceți la control atunci când medicul specialist oftalmolog vă recomandă.

Cum putem preveni răspândirea conjunctivitei?

Un lucru esențial este spălarea corectă a mâinilor în mod special după aplicarea tratamentului local. Deasemenea vă recomandăm să dezinfecțati toate suprafețele și să aruncați trusa de machiaj pe care ați folosit-o în perioada infectării.

 

Aveți simptome clinice cum ar fi lăcrimare excesivă, secreție abundentă și mâncărime a ochilor?

Accesați pagina de programări online și alegeți medicul la care doriți să fiți consultat. 

Paul Opris

Timp de citire: 4 minute
Logo no background e1624456623623



Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.ro



Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!




Rețele sociale


Facebook



Instagram




review google


Copyright © Clinica Vedis 2021



Copyright © Clinica Vedis 2021