fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Salazion (chalazion): descriere și tratament

februarie 3, 2022 by Paul Opris
Website-773x372-9.png
Timp de citire: 3 minute

Salazion (Chalazion) – Ce este și cum se tratează

Este o afecțiune a pleoapelor, benignă, uneori cu evoluție autolimitantă, însă cu impact social destul de pregnant din cauza aspectului estetic.

Poate fi întâlnit la orice vârstă, însă este mai frecvent la persoanele tinere.

Cauze salazion

Salazionul reprezintă o inflamație sterilă, rezultată în urma blocării canalului de excreție a glandelor sebacee, localizate în structura pleoapelor.

Secreția acestora formează componenta uleioasă a filmului lacrimal și are rolul de a preveni evaporarea precoce a lacrimilor de pe suprafața oculară. Atunci când secreția este insuficientă, se pierde homeostazia filmului lacrimal și apar simptome oculare secundare.

Aspect estetic

În cele mai multe cazuri pacienții ajung la consult în clinica Vedis din considerente estetice. În cadrul examinării oftalmologice întâlnim cel mai des o formațiune palpebrală nodulară, nedureroasă sau însoțită de un disconfort ușor, cu creștere progresivă în dimensiuni.

Deoarece pleoapa conține numeroase glande sebacee, este posibilă recidiva sau apariția leziunilor multiple.

Cei mai cunoscuți factori favorizanți ai salazionului sunt:

  • igiena oculară neadecvată
  • blefarita cronică
  • rozaceea
  • dermatita seboreică

Complicații

Un salazion voluminos, prin presiunea exercitată asupra corneei, poate induce astigmatism.

De asemenea, acesta se poate suprainfecta cu posibilă apariție a celulitei palpebrale care se manifestă prin durere, roșeață și edem palpebral, necesitând tratament adecvat.

Diagnosticul se realizează clinic, în urma consultului oftalmologic.

Tratament salazion

Salazionul de mici dimensiuni se poate remite spontan în câteva săptămâni.

Tratamentul conservativ constă în igiena locală, comprese calde, masaj palpebral și evitarea machiajului. Tratamentul antiinflamator și antibiotic local este benefic în unele situații.

Operație salazion

Dacă salazionul este voluminos sau nu prezintă tendința de vindecare în ciuda tratamentului adecvat, acesta se va drena chirurgical.

Operația este minim-invazivă, nu prezintă riscuri și se realizează sub anestezie locală, printr-o injecție la nivelul pleoapei.

Aceasta constă într-o mică incizie palpebrală prin care se drenează conținutul glandei blocate și se excizează sacul glandular. În majoritatea cazurilor, incizia este realizată posterior (pe fața palpebrală internă).

Prin urmare, firele de sutură nu sunt necesare, iar estetica pleoapelor nu este afectată. Posibil să apară o echimoză palpebrală în urma intervenției, dar va dispărea în perioada următoare operației.

Postoperatoriu, pacientul urmează tratamentul local prescris de medicul oftalmolog.

Având în vedere numărul crescut de glande sebacee la nivelul pleoapei, salazionul prezintă riscul de reapariție.Însă acesta este și mai mare în prezența afecțiunilor predispozante, iar în acest caz se recomandă tratamentul individual al acestora.

Caz clinic pacient cu salazion operat în clinica Vedis >>>> mai multe detalii

Website 773x372 8

Recomandări în prevenție

Igiena oculară riguroasă este de asemenea importantă în prevenție. Se recomandă îndepărtarea la timp a machiajului, fără încărcarea pleoapelor/genelor prin aplicarea în exces a cosmeticelor. Se pot folosi șervețele sau șampoane special destinate zonei oculare ca metode de curățare.

Lorina Petrescu medic oftalmolog Optica Vedis

 

 Programați-vă la o consultație oftalmologică pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp.

Paul Opris

Timp de citire: 3 minute
Logo no background e1624456623623Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


FacebookInstagram
review google


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021