fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Degenerescența maculară (DMLV)

February 16, 2022 by Paul Opris
Website-773x372-9-1.png
Timp de citire: 4 minute

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) – ce este, factori de risc, diagnostic, tratament

DMLV reprezintă o cauză importantă de pierdere a vederii la nivel global.
Această afecțiune apare la nivelul maculei, zona centrală a retinei responsabilă de vederea de detaliu.

În anul 2020 a fost estimat că aproximativ 200 de milioane de oameni suferă de DMLV. Se evaluează că până în 2040 vor fi aproximativ 300 de milioane de oameni cu DMLV, conform sciencedirect.com

Factori de risc

Etiologia este multifactorială, dar cel mai important factor de risc este vârsta. Degenerescența maculară avansată fiind cel mai adesea întâlnită după 60 de ani.
S-a observat că incidența este mai crescută în rândul femeilor.

Riscul de degenerescență maculară este mult influențat de alimentație și fumat, fiind și aceștia considerați factori importanți de risc.
La pacienții fumători, DMLV apare de două ori mai frecvent, iar vârsta de debut este mai coborâtă, comparativ cu pacienții nefumători.

Alți factori de risc studiați, dar la care nu s-a putut contura încă o concluzie clară sunt:

  • expunerea la UV
  • culoarea irisului
  • consumul de alcool.

Factorii de risc cardiovasculari (hipertensiune arterială, hiperlipidemie) au fost și ei studiați, însă nu s-a putut stabili o legătură directă cu apariția degenerescenței maculare.

De asemenea s-a luat în considerare și legătura dintre DMLV și diabet, însă nici în acest caz nu s-a trasat o concluzie clară între cele două afecțiuni. sursa: Wiley Online Library
Degenerescența maculară are o puternică componentă genetică. Au fost identificate mai multe gene cu rol important în apariția DMLV.

Tipuri de degenerescență maculară

Există două forme de DMLV:

  • forma atrofică (uscată)
  • forma exudativă (neovasculară, umedă).

Forma atrofică este mult mai frecventă și poate evolua după un timp în forma exudativă.

Simptome DMLV

Simptomele degenerescenței maculare pot fi absente în stadiile incipiente ale bolii și mai ales în cazul formei atrofice. Totuși, unii pacienți observă dificultăți la citit mai ales când iluminatul ambiental este redus sau o scădere a sensibilității la contrast.

Alte simptome care pot apărea, îndeosebi în cazul formei exudative, sunt deformările obiectelor sau prezența unei zone întunecate (scotom) în centrul vederii.
În situația în care este afectat doar un singur ochi, simptomele pot să fie absente până la acoperirea ochiului neafectat.

Diagnostic în degenerescența maculară

Este diagnosticată prin examinarea fundului de ochi (a retinei). În cadrul examenului retina poate prezenta:

  • drusene (depozite galbene de diverse dimensiuni)
  • atrofie (zona de subțiere a retinei)
  • modificări adiacente formei exudative (hemoragii, placard retinian cu elemente exudative).

tratament degenerescenta maculara

Sunt cazuri particulare în care medicii oftalmologi vor recomanda investigații suplimentare pentru un diagnostic corect al formei de DMLV.
Tomografia maculară, angio-tomografia maculară, angiofluorografia sunt câteva dintre investigații.

Prevenție și tratament în DMLV

Nicio măsură nu previne în totalitate apariția degenerescenței maculare. Totuși, dieta precum și evitarea fumatului poate avea un rol benefic în prevenția și/sau încetinirea progresiei DMLV.

Dieta mediteraneană bogată în fructe, legume, cereale și nuci a fost corelată cu un risc mai mic de apariție a DMLV.
La pacienții cu degenerescență maculară, studiile AREDS și AREDS2 au arătat că suplimentarea alimentației cu antioxidanți, vitamina C, vitamina E, zinc, luteina și zeaxantina au un efect favorabil în încetinirea progresiei bolii.

S-a studiat și rolul suplimentării cu acizi grași Omega 3, însă nu s-a observat că aceștia ar avea vreun rol în prevenirea sau încetinirea progresiei bolii.

În degenerescența maculară în forma exudativă se folosesc injecții intravitreene AntiVEGF. Substanțele AntiVEGF ajută la dispariția lichidului intraretinian și acționează asupra vaselor de sânge anormale de la nivelul retinei.
Aceste injecții nu sunt dureroase și se efectuează în Clinica Vedis de către Lăcrămioara Samoilă, medic specialist oftalmolog.

Autorii mai multor studii au încercat să folosească implantarea celulor stem la nivel intraocular pentru a îmbunătăți funcția vizuală la pacienții cu DMLV forme avansate. Însă sunt necesare mai multe date pentru a stabili eficiența acestor protocoale.

Degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune cu un puternic impact asupra calității vieții. Pacienții care suferă de DMLV au raportat un nivel mare de stres, precum și o incidență crescută a depresiei.

Din cauza vederii scăzute, pacienții se supun și unui risc de căzături și lovituri. Unele studii au demonstrat că prezența DMLV poate crește incidența afecțiunilor cognitive, inclusiv a demenței Alzeihmer.

Dr Diana Silaghi Oftalmologie Cluj LaVitaMed Clinica Vedis

 

Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație oftalmologică pentru stabilirea unui diagnostic corect și la timp

Paul Opris

Timp de citire: 4 minute
Logo no background e1624456623623



Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.ro



Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!




Rețele sociale


Facebook



Instagram




review google


Copyright © Clinica Vedis 2021



Copyright © Clinica Vedis 2021