fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Ce este cataracta? 4 recomandări după operație de cataractă

April 8, 2022 by Paul Opris
PB125134-1200x900.jpg
Timp de citire: 3 minute

După operația de cataractă ce restricții sunt?

Cataracta este o boală în sfera oftalmologică, care determină pierderea progresivă a vederii la ambii ochi, până la orbire, prin opacifierea cristalinului. Este responsabilă pentru 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, însumând peste 20 de milioane de pacienți, și se instalează preponderent la persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Care sunt tipurile de cataractă și cauzele declanșatoare bolii?

Există trei tipuri comune de cataractă, în funcție de localizare în straturile corneei:

  • nucleară: este cel mai comun tip care afectează în egală masură atât femeile cât și bărbații. Factorul principal care declanșează boala este îmbătrânirea.
  • corticală: în acest caz sedimentele de celule îmbătrânite nu se mai depun în interior lângă nucleu (ca în cazul cataractei nucleare) ci în cortex, de aici și denumirea. Factorul favorizant este expunerea în exces la razele UV sau la lumina albastră-violet a dispozitivelor digitale, numit și ”comportament Multi-Screening”. În acest caz se recomandă utilizarea ochelarilor cu lentile de protecție antireflex.
  • subcapsulară: apare la adulții tineri, sub 45 de ani, iar primul simptom este dificultatea de a citi de pe un monitor, dacă lumina reflectată este prea puternică. Factorii declanșatori ai bolii sunt diabetul, iradierea la nivelul feței, traumatismele din zona ochilor, sau utilizarea pe o perioadă mai lungă a medicației de tip corticosteroizi.

Care sunt factorii declanșatori ai bolii?

  • Factori genetici
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Etnia: există un risc crescut în rândul nativilor americani și afro-americani
  • Glaucom

Care este tratamentul pentru cataractă?

Tratamentul cataractei este eficient doar prin intervenție chirurgicală. Medicul specialist oftalmolog înlocuiește cristalinul cataractat sau opacifiat cu un cristalin artificial.

Nu este necesară internarea, operația durează între 5 și 10 minute și se face sub anestezie locală, însemnând că pacientul este conștient de ceea ce se intamplă, dar nu simte durere.

Ce este important după operația de cataractă? Efort fizic dupa operația de cataractă

Post-operator, pacientul va observa îmbunătățirea vederii după primele zile, care va crește treptat după ce ochiul se vindecă, iar creierul se reobișnuieste cu imaginea clară dobândită în urma operației. Controlul se efectuează după aproximativ 3-4 săptămâni de la operație.

Recomandări după operație:

  • se evită orice contaminare a ochiului: praf, vânt, aer condiționat, apă, săpun, șampon, machiaj, în prima săptămână de la operație
  • în primele 30-50 de zile de la operație nu se poate practica înotul
  • se evită efortul fizic mare, brusc timp de o săptămână
  • se interzice frecatul ochilor în primele 3-4 luni după operație

Cum se instalează cataracta secundară?

Cristalinul are forma unui disc și este unul din mediile transparente ale ochiului. Rolul lui este să focalizeze imaginea clară pe retină prin modificarea curburii lui, în funcție de distanță. Este închis într-o membrană limpede, numită capsulă cristaliniană.

În timpul operației de cataractă medicul specialist oftalmolog înlocuiește cristalinul cataractat cu un cristalin artificial, însă capsula cristaliniană rămâne aceeași.

Dacă după un interval de timp de câteva luni sau ani de la operație, pentru un procent mic de pacienți vederea devine neclară, este foarte posibil ca partea posterioară a capsulei (partea din spatele cristalinului) să se opacifieze.

Această modificare poartă numele de cataractă secundară și este destul de comună după o operație de cataractă. Cel mai probabil apare atunci când o parte din celulele vechiului cristalin cataractat rămân în capsulă și încep să crească.

În acest caz medicul specialist oftalmolog recomandă pacientului o intervenție numită capsulotomie cu laser Yag. Este singura procedură care se poate face în cazul unei cataracte secundare și care redă pacientului o vedere clară. Este foarte simplă, nu este dureroasă, iar durata este de aproximativ 2 minute.
Dupa tratamentul laser, șansele de recidivă sunt extrem de reduse.

 

Aveți simptome asemănătoare? Aflați mai multe detalii despre prețuri și tipurile de operații de cataractă 

Paul Opris

Timp de citire: 3 minute
Logo no background e1624456623623



Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.ro



Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!




Rețele sociale


Facebook



Instagram




review google


Copyright © Clinica Vedis 2021



Copyright © Clinica Vedis 2021