Vicii de refracție: miopie, hipermetropie, astigmatism și presbiopie
Dacă ieșim în oraș, trebuie doar să privim în jur și observăm că un mare număr de oameni poartă ochelari. Statisticile susțin că una din două persoane folosește permanent sau periodic ochelarul. Poate ați observat de asemenea că putem găsi astfel de dispozitive chiar și în unele magazine destinate în principal accesoriilor vestimentare. Devine deci legitimă întrebarea: când este utilă/obligatorie folosirea ochelarului, sau este acesta mai mult un accesoriu vestimentar?
Unele vicii le practicăm cu bună știință chiar dacă suntem constienți că ne pot afecta sănătatea, iar pe altele le dobândim la naștere sau în timpul vieții.
Privind ochiul ca un sistem optic îl definim ca emetrop în condițiile în care acesta nu prezintă dioptrii și numim vicii de refracție modificările lui optice. Putem descrie astfel cele mai importante dintre ele: miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia.
Odată instalat, viciul de refracție se vindecă rareori și sunt necesare controale regulate pentru a ajusta prescripția de ochelari.
Există frecvent o confuzie legată de termenul „corecție optică” folosit de oftalmologi. Acesta definește obținerea unei vederi mai clare cu ochelar și nu vindecarea viciului de refracție. Dioptriile nu vor dispărea prin portul ochelarilor.
Ce este hipermetropia?
Hipermetropia este însoțită frecvent de dificultăți ale vederii de aproape. Scrisul, cititul, utilizarea calculatorului devin astfel dificile. Se vor recomanda ochelari cu lentile convergente (cu semnul ”+”).
De cele mai multe ori ochelarii vor fi purtați doar la citit, însă, dacă medicul constată valori mari ale hipermetropiei va fi recomandat portul lor continuu. Uneori, pacientul este mai puțin conștient de faptul că nu vede la aproape, dar acuză senzație de oboseală, usturime oculară, chiar cefalee. Literele par că se dublează. De exemplu angajații din domeniul IT, pot vedea perfect la aproape, dar după ore de utilizare neîntreruptă a dispozitivelor digitale își pierd temporar claritatea vederii la distanță (spre exemplu, în unele cazuri, nu mai pot conduce mașina până acasă). Ochiul folosit mult timp la aproape rămâne blocat în această focusare și se relaxează mai greu, situație denumită spasm acomodativ.
Ce este presbiopia?
În cazul în care vedeți perfect și nu ați purtat vreodată ochelari sunteți un om binecuvântat. Totuși există o mare probabilitate să aveți nevoie de ochelari la un moment dat, pentru că după aproximativ 45 de ani ochiul nu va mai reuși să focalizeze obiectele foarte apropiate. Vom observa că îndepărtam tot mai mult cartea să citim, sau telefonul pentru a vedea cine ne sună. Această tulburare se numește presbiopie și se vor prescrie tot lentile cu ”+” ale căror valori vor creste de-a lungul vieții.
Ce este miopia?
Miopia determină scăderea clarității vederii la distanță, cu păstrarea acesteia pentru aproape și se depistează frecvent la vârsta începerii școlii (miopia școlarului) sau în adolescență, dioptriile crescând progresiv până în jurul vârstei de 25 -30 ani.
Oftalmologul prescrie lentile divergente notate cu semnul ”–”. Când ochelarul a rămas în urmă, a devenit prea slab, miopii constată inițial că vederea pe timpul nopții s-a deteriorat și că uneori trebuie să strângă din pleoape ca să vadă mai clar. Acest ultim aspect poate determina cefalee sau chiar riduri de expresie. Ochelarul trebuie actualizat din timp.
Ce este astigmatismul?
Deși astigmatismul e mai puțin cunoscut, în realitate însoțește frecvent celelalte vicii de refracție, dar poate să apară și izolat. În astigmatism, suprafața oculară își pierde forma sferică și devine neregulată, eliptică. Pacienții vor avea tulburări vizuale atât la distanță, cât și la citit și deci va fi purtat un ochelar permanent, iar rețeta de ochelari va părea mai complicată, conținând în plus axul la care se poziționează acest cilindru, conform neregularității corneei.