fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Consult Optometric sau Consult Oftalmologic?

January 16, 2022 by Paul Opris
vs.png
Timp de citire: 3 minute

 

Un prestigios medic oftalmolog de la Brien Holden Vision, Australia, estimează că până în 2050 peste jumătate din populația de pe glob va suferi de miopie, iar 10% dintre aceștia vor fi cu miopie forte. Această cercetare are la bază analiza a 145 de studii publicate din anul 1995 și a inclus peste 2,1 miliarde de oameni.

După efectuarea meta-analizei cercetătorii au făcut proiecții sumbre referitor la ratele de miopie pentru fiecare deceniu din următorii 30 de ani. Dacă în anul 2010 meta-analiza a cuprins aproximativ 28% din populația globală (1,95 miliarde de persoane), autorii studiului au prezis că 49,8% din populație (4,7 miliarde de persoane) va avea miopie. Un miliard din ei vor suferi de miopie forte.

Factorii pe care îi iau în considerare autorii sunt cei de mediu, dar mai ales schimbări majore ale stilului de viață. Ne referim în mod special la lipsa timpului petrecut în aer liber, dar mai ales cele peste 12 ore pe zi petrecute cu ochii în dispozitivele digitale.
Din acest motiv este important să ne programăm periodic la un consult specializat.

Consult Optometric sau Consult Oftalmologic

În continuarea articolului aflăm care este diferența dintre medicul oftalmolog și optometrist.

Cum definim profesia de medic oftalmolog?

Oftalmologul este cadrul medical care a urmat facultatea de medicină și poate pune un diagnostic, prescrie o schemă de tratament, dar mai mult decât atât efectuează intervenții chirurgicale asupra organelor văzului. Oftalmologul mai este denumit, în unele situații și oculist. Din moment ce oftalmologul realizează intervenții chirurgicale asupra organului vederii, el este considerat specialist atât pe ramura chirurgicală, cât și pe ramura medicală.

Rolurile și responsabilitățile unui medic oftalmolog:

• consultă pacienții și pune un diagnostic corect cu scopul de a trata afecțiunile oculare
• realizează intervenții chirurgicale
• măsoară capacitatea cronică și de refracție, tensiunea oculară, fund de ochi
• prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact

Cum definim activitățile unui optometrist?

Optometristul este un iginer specializat în optometrie care a absolvit o facultate de profil sau un curs specializat. Poate diagnostica, prescrie și adapta lentile de ochelari și lentile de contact. Scopul este să corecteze defectele de vedere sau viciile de refracție precum hipermetropia, miopia, astigmatismul sau presbiopia. Cea mai mare parte din activitățile unui optometrist sunt testarea vederii și determinarea dioptriilor corecte.

Rolurile și responsabilitățile unui optometrist:

• realizează anamneza (examinarea) pacientului și verifică vederea lui, pentru a diagnostica posibile vicii de refracție, prin teste specifice care să determine și dioptriile finale
• folosește aparate specializate precum autorefractometrul și testează acuitatea vizuală la optotip pentru a depista viciile de refracție
• prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului, după care testează dacă pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria propusă

Medicul oftalmolog diagnostichează patologiile oculare și ajută pacienții cu probleme de vedere severe să își recapete sănătatea fie prin tratament medicamentos, fie prin interventii chirurgicale. Pe plan secund oferă consultații de prescriere ochelari sau lentile.

Optometristul măsoară globul ocular,  fiind specializat în calculul dioptriilor necesare pentru corectarea vederii și recomandăriile de ochelar sau lentile de contact. În cazul în care observă o posibilă anomalie a globului ocular, pacientul este sfătuit să consulte un medic oftalmolog pentru un diagnostic corect.

 

Pentru o programare la unul din medicii clinicii Vedis accesați formularul de programări online

Dacă doriți un consult optometric gratuit la unul din optometriștii din clinica sau optica Vedis, accesați formularul de programări online

Paul Opris

Timp de citire: 3 minute
Logo no background e1624456623623



Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.ro



Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!




Rețele sociale


Facebook



Instagram




review google


Copyright © Clinica Vedis 2021



Copyright © Clinica Vedis 2021