Lentile de noapte

Lentile de noapte: ce sunt și cum funcționează
Ortokeratologia este o metodă non invazivă care utilizează lentile de contact rigide pentru corecția temporară a viciilor de refracție.
Lentilele de contact ortokeratologice se poartă peste noapte și au un efect temporar de remodelare corneană. Acțiunea de aplatizare a corneei modifică felul în care lumina este focalizată.
Corneea este o lentilă transparentă și elastică, situată la exteriorul globului ocular, cu rol esențial în focalizarea luminii pe retină.
Conceptul de ortokeratologie a apărut prima dată în 1950 când s-a observat efectul de remodelare corneană după purtarea de lentile de contact dure. Totuși, primele lentile capabile să corecteze miopia datorită geometriei lor au fost utilizate abia în 1989.
Până în prezent, s-au făcut progrese considerabile în ceea ce privește materialul și geometria lentilelor ortokeratologice, putând astfel să fie utilizate și la corecția altor vicii de refracție.
Candidați la portul lentilelor de noapte
Lentilele de noapte se folosesc în principal pentru corecția miopiei și astigmatismului, însă acestea pot fi potrivite și în unele cazuri de hipermetropie sau chiar presbiopie.
Lentilele au fost concepute inițial pentru adulți miopi, însă la momentul actual se folosesc mult mai frecvent la copii cu vârsta începând de la 5-6 ani.
În afară de vârsta copiilor, este foarte importantă și implicarea părinților în acest proces. Majoritatea studiilor au arătat o eficientă maximă în cazul pacienților cu miopie mică spre medie (dioptrii -0,75 D până la -5D) asociată un astigmatism cu valori mici (până în 1,5D).
Cele mai noi modele de lentile ortokeratologice pot corecta cu succes și astigmatismul de peste 3 D sau miopia cu valori peste 6- 8 D.
Miopia este una dintre cele mai comune vicii de refracție, având o prevalență între 30-85%. Miopia mare are un risc crescut de complicații oculare, cu impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. De aceea, un control optim al progresiei miopiei este extrem de important.
Principiul de funcționare al lentilelor de noapte
Prin designul de geometrie inversă, lentilele de noapte remodelează corneea ochiului miopic, luând forma unui platou.
Prin corneea aplatizată, lumina este focalizată simultan atât pe maculă cât și pe retina periferică. Conform studiilor, acest lucru ar avea un efect de încetinire a creșterii lungimii axiale a globului ocular și implicit încetinirea progresiei miopiei.
Pași de parcurs pentru portul lentilelor de noapte
Vizita inițială include mai multe măsurători, toate fiind neinvazive și nedureroase. Se efectuează refracția, fără și cu cicloplegie, examinarea ochiului la biomicroscop, măsurarea lungimii globului ocular și topografia corneană.
Topografia corneană realizează o hartă colorată a suprafeței corneei și identifică neregularități sau contraindicații pentru portul lentilelor ortok (de exemplu keratoconus).
În urma examenului oftalmologic, dacă se îndeplinesc toate criterile se comandă lentile de noapte personalizate. În timpul tratamentului cu lentile ortokeratologice, sunt necesare vizite oftalmologice după protocoale bine stabilite.
Primul control se face după prima noapte de purtare, al doilea control la 1 săptămână. Controlul de la 1 lună de purtare include și repetarea topografiei.
Ulterior, controalele se fac cu o frecvență de 3 luni în primul an de tratament. Lentilele de contact ortokeratologice se poartă noaptea, în timpul somnului, timp de 6-8 ore. După primele nopți de purtare, efectul remodelării corneene poate fi observat de către pacienți, aceștia reușind să vadă bine fără ochelari pe parcusul zilei.
Rezultatele și evoluția după începerea tratamentului diferă de la un pacient la altul. Rezultate care apar mai lent, precum și fluctuații ale vederii la începutul tratamentului sunt normale.
Complicații care pot să apară pe timpul tratamentului cu lentile de noapte
Lentilele ortokeratologice au un profil de siguranță bun, însă au fost descrise și complicații precum keratita microbialî, conjunctivita sau eroziuni corneene persistente.
Eroziunile corneene superficiale apar foarte frecvent, mai ales la pacienți cu miopie peste 4 D. Însă printr-un management corect, tratamentul cu lentile ortokeratologice poate fi continuat în siguranță.
Studiile pe termen lung, arată rezultate pozitive ale controlului miopiei. Studiul Hiraoka et al a arătat o rată cu 30% mai mică de elongare (alungire) a globului ocular observată la 5 ani de purtare al lentilelor de noapte. Aceeași autori, au concluzionat că după 10 ani de purtare, pacienții au avut o progresie semnificativ mai redusă decât cei care au purtat ochelari sau lentile de contact moi.
În situațiile în care este necesar un control și mai riguros al progresiei miopiei, lentilele ortokeratologice pot fi asociate și altor tipuri de tratamente ( de exemplu picături cu Atropină).
Au fost situații în care lentilele ortok au înlocuit cu succes lentilele de contact moi, la pacienții care au dezvoltat intoleranță sau disconfort marcat ca urmare a purtării de lentile de contact zilnice sau lunare.
Lentile de noapte. Avantaje și dezavantaje
Există o serie de avantaje și dezavantaje ale lentilelor ortokeratologice. Cu siguranță, cel mai mare avantaj este încetinirea progresiei dioptriilor. Aceste lentile sunt de mare folos pentru pacienții care nu doresc să poarte ochelari pe parcursul zilei sau care practică diverse sporturi și au nevoie de o vedere bună.
Printre dezavantaje putem aminti nevoia vizitelor mai dese în cabinetul oftalmologic sau corecția incompletă a dioptriilor (în cazul dioptriilor mai mari) și implicit o vedere nesatisfăcătoare pentru pacient.
În Clinica Vedis medicii noștri au observat o bună toleranță și rezultate vizibile la pacienții purtători de lentile de noapte.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721542/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721542/
- https://journals.lww.com/claojournal/Fulltext/2022/03000/Myopia_Control_With_Orthokeratology__A_Review.2.aspx%20)
- https://journals.lww.com/claojournal/Abstract/2021/02000/Treating_Uncomfortable_Contact_Lens_Wear_With.3.aspx