fbpx
0771 227 082contact@clinicavedis.roLuni: 10:00-19:00; Marți - Vineri 8:00 - 19:00; Sâmbătă și Duminică - închisStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Ce este spasmul acomodativ (falsa miopie)?

July 13, 2021 by Paul Opris
Website-773x372.jpg
Timp de citire: 2 minute

Spasmul acomodativ sau falsa miopie

Spasmul acomodativ este o tulburare funcțională a ochiului, cauzată de efortul ocular intens. Acesta se manifestă prin contracția continuă a mușchiului ciliar care înconjoară cristalinul, lentila naturală a ochiului.

Prin urmare, apare o acomodație permanentă cu simptomatologie sugestivă.

Spasmul acomodativ apare frecvent la copii și tineri.

Ochiul emetrop (ochiul normal din punct de vedere al refracției) vede clar în depărtare fără niciun „efort”. Însă pentru a putea vedea clar la distanțe mai mici este nevoie de acest „efort”.

Astfel ochiul dispune de un mecanism de adaptare reflex, numit acomodație. Acesta reprezintă modificarea formei cristalinului și implicit a puterii sale ca urmare a contracției mușchiului ciliar, pentru a putea vedea clar un obiect apropiat.

Atunci când se realizează trecerea privirii de la un obiect apropiat la unul îndepărtat, în mod normal acomodația încetează. În situația apariției spasmului acomodativ, acomodația persistă atât la aproape cât și la distanță.

Utilizarea excesivă a tehnologiei are un rol important în apariția spasmului acomodativ.

Factorii care favorizează apariția spasmului acomodativ sunt:

  • solicitarea excesivă a privirii la aproape (ex.: utilizarea gadget-urilor, cititul îndelungat)
  • luminozitate slabă
  • stresul
  • tulburări de refracție necorectate (hipermetropie, astigmatism)
  • unele forme de strabism
  • anumite medicamente

Cel mai frecvent simptom pe care îl descriu pacienții cu spasm acomodativ este vederea neclară la distanță, mai ales în urma realizării unei acțiuni intense la aproape.

 Alte simptome posibile:

  • dureri de cap
  • oboseală/disconfort ocular
  • tulburări de concentrare
  • Diplopie (vedere dublă)

Uneori spasmul acomodativ poate da modificări false de miopie la autorefractometrie cu riscul prescrierii greșite a ochelarilor.

Din acest motiv, atunci cand este necesar, medicul oftalmolog apelează la cicloplegie (paralizia acomodației) cu picături și repetarea autorefractometriei postcicloplegie pentru a afla adevărata dioptrie.

Diagnosticul  spasmului acomodativ este stabilit de către medicul oftalmolog prin diferența de dioptrii obținute de autorefractometru înainte și după cicloplegie.

Spasmul acomodativ poate fi prevenit printr-un program organizat și pauze repetate de la activitățiile realizate la aproape.

Tratamentul spasmului acomodativ

La majoritatea paciențiilor spasmul acomodativ fiind temporar, terapia nu este necesară. Se recomandă pauze mai dese de la activitățiile desfășurate la aproape, condiții de iluminare bune și evitarea stresului.

Atunci când simptomele devin frecvente și supărătoare, se poate apela la ochelari sau în cazuri foarte rare, la picături cicloplegice. În cazul prezenței tulburărilor de refracție se realizează corecția acestora.

Lorina Petrescu medic oftalmolog Optica Vedis

 

Dacă aveți unul din simptomele descrise mai sus, programați-vă la o consultație oftalmologică pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Paul Opris

Timp de citire: 2 minute
Logo no background e1624456623623



Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni: 10:00-19:00; Marți – Vineri 8:00 – 19:00;
Sâmbătă și Duminică – Închis


Email

contact@clinicavedis.ro



Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!




Rețele sociale


Facebook



Instagram




review google


Copyright © Clinica Vedis 2021



Copyright © Clinica Vedis 2021