Diagnosticul precoce în retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică
Este o afecțiune care determină pierderea completă a vederii în cazurile neglijate, fie în lipsa depistării precoce, fie printr-o urmărire defectuoasă. Ratarea unor ferestre de oportunitate pentru un tratament minim invaziv duce la necesitatea unor proceduri distructive, riscante. Acestea au consecință scăderea calității vieții pacientului diabetic.
Diabetul zaharat cunoaște o creștere masivă a numărului de cazuri, în special în țările în care condițiile de viață sunt de tip occidental. În strânsă legătură cu obezitatea și cu un regim alimentar dezechilibrat, hipercaloric, diabetul are o prevalență îngrijorătoare și este considerat acum o epidemie.
În 2010, 6.2% din populația planetei avea diabet, 280 de milioane de persoane. Până în 2030 acest procent va crește la 7.5% în paralel cu indicele de masă corporală și cu îmbătrânirea populației.1
Conform studiului Predatorr finalizat în anul 2014, prevalența diabetului în România este de 11% la populația între 20 și 79 de ani. În prezent există aproximativ un milion de persoane cu diabet în țara noastră. Aceste cifre justifică preocuparea oftalmologilor pentru urmărirea pacienților cu diabet zaharat.
Ochiul este o țintă importantă a hiperglicemiei, iar retinopatia diabetică (RD) reprezintă una dintre cele mai frecvente dar și mai severe complicații ale diabetului zaharat. Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la adulții cu vârste între 20 și 74 de ani în Statele Unite. Jumătate din pacienții cu diabet de tip 1 și o treime dintre cei cu diabet de tip 2 au retinopatie diabetică.
Factorii de risc
Retinopatia diabetică este strâns legată de valoarea hiperglicemiei, în special valoarea hemoglobinei glicate HbA1c, durata diabetului, nivelul crescut al albuminuriei și hipertensiunea arterială. Aceștia sunt factori de risc principali. Hiperlipidemia și sarcina sunt factori de risc secundari.
După 5 ani de diabet, 10% din pacienți au retinopatie, iar după 20 de ani peste 30% din diabetici au retinopatie. Pacienții cu albuminurie peste 300mg/ml au o incidență de 50% a retinopatiei diabetice.
Simptome ale retinopatiei diabetice
Principalele simptome sunt scăderea vederii (progresiv sau brusc) și apariția scotoamelor în câmpul vizual.
Program de screening în retinopatia diabetică la pacienții cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2
Deoarece majoritatea cazurilor rămân asimptomatice până în faze avansate ale retinopatiei, când se produce edemul macular sau apar neovase, s-au dezvoltat programe de screening. Acestea sunt realizate în jurul Centrelor de Diabet sub forma unor centre de supraveghere imagistică. Cazurile la risc sunt apoi trimise către Clinicile Oftalmologice. Astfel de programe au fost bine implementate în țări precum Marea Britanie sau țările scandinave. În Marea Britanie, NHS (National Health Service) asigură prin Programul de Screening al Diabetului o fotografiere digitală anuală a retinei pentru cazurile cu diabet mai vechi de 12 ani.
În România, Clinicile Oftalmologice sunt în continuare suprasolicitate funcționând ca unități de screening.
Pentru diabetul de tip 2 screeningul retinopatiei începe în momentul depistării diabetului. Pentru diabetul de tip 1 screeningul retinopatiei începe la pubertate. Cazurile de diabetici care nu prezintă retinopatie diabetică sau cele cu formă ușoară sunt revăzute anual.
Formele de retinopatii mai severe trebuie trimise în centre specializate oftalmologice, în funcție de gravitatea lor și se urmăresc la 3-6 luni. Retinopatiile proliferative și edemele maculare se urmăresc la 3 luni sau chiar mai des.
Oftalmologia s-a dezvoltat într-o disciplină incredibil de tehnologizată. Investigațiile ample ale retinopatiei diabetice utilizează aparatură complexă. Pe lângă acuitatea vizuală și examenul clinic biomicroscopic, se înregistrează fotografii color ale fundului de ochi, angiofluorografii, tomografii în coerență optică (OCT) sau ecografii oculare.
Managementul cazurilor cu retinopatie urmărește reglarea factorilor de risc și tratamentul retinopatiei.
Reglarea factorilor de risc
- Reglarea glicemiei. Ținta glicemiei este de 120mg iar HbA1c(hemoglobina glicată) trebuie redusă sub 7%. O reducere de un punct procentual al HbA1c determină o reducere cu o treime a riscului de retinopatie diabetică la pacienții cu diabet de tip 2.
- Reglarea tensiunii arteriale sub valori de 140/90 mmHg. Este posibil ca presiunea diastolică să fie mai puternic corelată cu evoluția RD.
- Controlul dislipidemiei, aspect important în special în cazurile de edem macular. Statinele ar putea reduce progresia RD.
Tratamentul retinopatiei diabetice
- Suplimente alimentare: antioxidanți (doze mari de vitamina A, C și E, resveratrol, flavonoizi, antocianide). Eficiența acestora nu este deplin elucidată, toate având ca punct de plecare studii efectuate in vitro sau pe animal de laborator.
- Vasodilatatoare
- Sulodexid – vasculotrop, cu potențial de refacere a glicocalixului endotelial.
- Injecții intravitreene.
- Inhibitori VEGF. Sunt utilizați în edemul macular și în special în retinopatiile diabetice proliferative. Inhibă angiogeneza și determină rapid regresia neovaselor retiniene, uneori și a celor iriene în glaucomul neovascular. Existența acestor substanțe, prescrise off-label (Bevacizumabul, spre exemplu) a determinat o schimbare de paradigmă în tratamentul RD. Injecția intravitreană este relativ sigură, ușoară, se realizează cu o dozare lunară. Bevacizumabul a redus considerabil necesarul de fotocoagulare laser.
- Corticosteroizi intraoculari. Triamcinolonul ca doză lunară sau sub formă de implant cu eliberare lentă poate fi utilizat în special în edemul macular diabetic.
- Fotocoagularea laser.
- Panfotocoagularea laser. Laserul distruge retina periferică prin realizarea unor arsuri retiniene cu diametru reglabil. Este de dorit ca acest tratament să nu fie necesar, întrucât câmpul vizual este alterat după efectuarea laserului iar anumite activități precum condusul mașinii vor fi restricționate. Din păcate în stadiul proliferativ al RD, tratementul laser rămâne indispensabil.
- Laserul macular, grid sau focal (Figura 1D). Impactele laser se realizează la nivelul maculei. Odată cu apariția injecțiilor intraoculare (anti VEGF și cortocosteroizi), tratamentul laser al edemului macular se efectuează doar în cazuri selecționate.
- Vitrectomia posterioară. Aceasta este o intervenție chirurgicală de anvergură, care elimină corpul vitros și detașează membranele neovasculare de pe suprafața retinei. Formele complicate de RD proliferativă, prezentând hemoragie în vitros sau dezlipire de retină pot fi tratate prin această chirurgie. În cazul hemoragiei vitreene o vitrectomie realizată precoce ar putea îmbunătăți șansele de recuperare vizuală.
Din păcate ne confruntăm nu rareori în practica oftalmologică cu pacienți care își pierd vederea din cauza retinopatiei diabetice. O schimbare în abordare, programe de informare a populației și a medicilor oftalmologi și diabetologi ar putea determina tratamente precoce, salvarea vederii și implicit o populație mai sănătoasă.
Programați-vă la un consult de rutină chiar dacă ochii dumneavoastră par sănătoși și vederea este normală.