fbpx
Luni - Vineri 8:00 - 19:00Sâmbătă și Duminică - ÎNCHIS0771 227 082contact@clinicavedis.roStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Ambliopie la copii – Ce este, cauze, tratament

ianuarie 7, 2019 by administratorCPclinica
2.png
Timp de citire: 2 minute

 

Într-un articol anterior am vorbit despre viciile de reflacție, însă dacă adulții cu vicii de refracție se pot acomoda uneori cu o vedere neclară, iar lipsa ochelarului este însoțită doar de simptome mai mult sau mai puțin supărătoare, în cazul copiilor lucrurile stau diferit. Existența unor dioptrii, care rămân frecvent nediagnosticate sau refuzul de a purta ochelari până la vârsta de 7 ani determină instalarea patologiei numită ambliopie cunoscută sub denumirea de ochi leneș.

Imaginea clară provenită de la ambii ochi este esențială în perioada dezvoltării conexiunilor între retină și creier (6-7 ani). Ochiul mai afectat rămâne cu o vedere scăzută care nu mai poate fi corectată prin portul ochelarilor, iar în timpul examinării nu se observă nici o leziune organică (ochiul pare perfect normal).

Situația este cu atât mai dificilă, cu cât copiii mici nu au tendința să se plangă de vederea slabă, deoarece li se pare că așa este normal.

Din această cauză mulți copii rămân nediagnosticați. Soluția în cazul lor este un control oftalmologic periodic, pentru detectarea dioptriilor începând cu vârsta de 2 ani, uneori chiar mai devreme în situațiile în care părinții sesizează că ceva nu este în regulă.

De exemplu copilul are privirea încrucişată, înclină capul atunci când se uită la un obiect, plânge atunci când i se acoperă câte un ochi şi este rugat să spună ce vede.

Din fericire tehnica aparaturii medicale a evoluat foarte mult, iar controalele devin amuzante, chiar și pentru copiii de câteva luni.

În cazul riscului de ambliopie portul ochelarilor devine obligatoriu. Dar dacă ambliopia s-a diagnosticat, copilul trebuie să urmeze un tratament care implică printre altele acoperirea ochiului sănătos, cu scopul solicitării ochiului leneș.

Oferiți atenție copilului dvs. și asigurați-vă că are o vedere sănătoasă:

 

Nume și prenume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Subiect

Mesaj

administratorCPclinica

Timp de citire: 2 minute
Logo no background e1624456623623Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni – Vineri: 8:00 – 19:00


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


FacebookInstagram
review google


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021


Translate »