fbpx
Luni - Vineri 8:00 - 19:00Sâmbătă și Duminică - ÎNCHIS0771 227 082contact@clinicavedis.roStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

În Optica Vedis efectuăm gratuit consult oftalmologic la copii

pentru depistarea precoce a
afecțiunilor oculareÎn Optica Vedis efectuăm gratuit consult oftalmologic la copii

pentru depistarea precoce a
afecțiunilor oculare
Consult oftalmologic gratuit

Depistarea precoce
a afecțiunilor oculare la copii – screening ambliopie


Când se recomandă un consult oftalmologic la copii?

Există trei perioade de screening ambliopie necesare în determinarea afecțiunilor oftalmologice la copii, în funcție de vârstă.

I. Perioada neonatală

Imediat după naștere, testele de screening ocular încearcă să detecteze afecțiuni ale ochilor importante, cum ar fi:

  • cataracta congenitală
  • opacități corneene
  • infecții neonatale
  • tumori, cu risc de scădere severă a acuității vizuale

În perioada aceasta au loc multe procese de dezvoltare a aparatului vizual, astfel că testarea nou-născuților, deși este importantă, este un indicator slab pentru eventualele probleme oculare ce pot apărea în timpul copilăriei.

Copiii se nasc cu o acuitate vizuală limitată. Astfel ei au o sensibilitate scăzută la contrast, vedere binoculară imatură și instabilitate în alinierea ochilor. Aceștia sunt atrași de fețe, lumini și imagini cu contrast puternic. O varietate semnificativă de erori refractive sunt prezente la nou născuti, dar in mod natural multe dintre ele evoluează către normalizarea dioptriilor.

II. Perioada 3-36 luni

A doua perioadă de screening ambliopie este la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 36 de luni.

Din nefericire, în România nu există un protocol de screening bine stabilit, la fel ca in alte patologii. Intr-adevăr la această vârstă există limitări ale testelor oftalmologice, iar măsurarea acuității vizuale este deseori dificilă din cauza colaborării cu micii pacienți.

Totuși, consultul oftalmologic rămâne important, deoarece în această perioadă la copii apare cel mai frecvent:

  • anizometropia (diferenta de dioptrii intre cei doi ochi)
  • ambliopia (ochiul lenes)
  • strabismul

III. Perioada 5-6 ani – înainte de începerea școlii

Odată cu începerea școlii și intensificarea efortului vizual, apare și riscul mai ridicat al problemelor oculare.

Uneori semnele patologiilor oculare sunt evidente:

  • clipit frecvent
  • apropierea excesivă a obiectelor
  • mijirea ochilor la privirea la distanță

Semnele mai puțin evidente dar care pot ascunde afecțiuni oculare sunt poziții vicioase ale capului (cap înclinat pe un umăr sau întors în mod constant). Totodată mai apare atenția scăzută pentru activități care solicită vederea (scris, citit, desenat).

Miopia este un viciu de refracție care apare frecvent la copilul de vârsta școlară și se manifestă printr-o vedere neclară la distanță.

Uneori, părinții observă copilul că mijește ochii (îngustează fantele palpebrale) atunci când privește un obiect situat la depărtare.

Tendința crescătoare de apariție a miopiei este dată de factori genetici (prezența miopiei în cadrul familiei), precum și de activități care solicită vederea la aproape (citit, utilizare de dispozitive digitale).

Lipsa controlului oftalmologic in primii ani poate avea impact pe viață.

Screening ambliopie

Ambliopia este de cele mai multe ori asimptomatică, cu excepția cazurilor când este însoțită de strabism.

De multe ori nu prezintă simptome pentru a putea fi observată de către părinți. Un copil cu ambliopie nu realizează problema, deoarece vederea lui este bună atunci când ambii ochi sunt deschiși.

Ambliopia poate fi prevenită dacă se intervine în timp util pentru tratarea cauzei. Ideal ar fi în primii ani de viață până la vârsta de 7-8 ani când ochiul este în dezvoltare, iar tratamentele de specialitate pot rezolva această problemă.

Fără un program de screening, ambliopia ajunge să fie diagnosticată târziu, când opțiunile terapeutice sunt mult limitate și rezultatele sunt slabe.

În Danemarca, după implentarea unui program national de screening ambliopie la copii preșcolari, rata ambliopiei a scăzut de la 1,8% la 0,4%. Chiar și așa, recomandări clare privind vârsta de la care să inceapă aceste programe sau cât de des să se facă testările, nu sunt stabilite.

Dacă sunt depistate erori refractive cu risc ambliopigen, se realizează corecția maximă cu ochelari.

Dacă ambliopia s-a instalat deja, tratamentul constă în ocluzia (acoperirea) ochiului bun, astfel „obligând” creierul să preia vederea prin ochiul „slab”. Acesta este un tratament individualizat care se realizează în raport cu vârsta copilului și gravitatea ambliopiei.

Ocluzia poate fi uneori înlocuită de terapia de „penalizare” a ochiului bun cu ajutorul picăturilor de Atropină care va determina vedere încețoșată la ochiul sănătos, stimulând astfel activitatea ochiului ambliop.

Atunci când tratamentul ambliopiei este întârziat, ochiul poate ajunge să fie exclus din vederea binoculară, iar pacientul va vedea cu un singur ochi.

Lorina Petrescu medic oftalmolog Optica Vedis


Pentru efectuarea unui consult oftalmologic gratuit în Optica Vedis, este necesară o programare telefonică sau prin completarea formularului de contact


Nume și prenume

Email

Telefon

Mesaj

Câmpurile marcate cu sunt obligatorii
Optica Vedis

Consultul oftalmologic gratuit se efectuează pe baza unei programări telefonice sau prin email

Adresă

Str. Petru Maior, nr. 15-19, Cluj-Napoca
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00


Sună-ne

0747 118 622


Email

contact@clinicavedis.ro

Logo no background e1624456623623Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni – Vineri: 8:00 – 19:00


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


FacebookInstagram
review google


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021


Translate »