fbpx
Luni - Vineri 8:00 - 19:00Sâmbătă și Duminică - ÎNCHIS0771 227 082contact@clinicavedis.roStr. B.P. Hașdeu, nr. 7-9, Cluj-Napoca

Lentile de contact sau ochelari de vedere

februarie 26, 2020 by Paul Opris
Vedere-normală-1-2.png
Timp de citire: 3 minute

 

Lentile de contact sau ochelari de vedere

Din cauza expunerii ochilor la dispozitivele digitale, tot mai multe persoane suferă de patologii oculare, în mod special vicii de refracție. Din această categorie fac parte miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia.

Conform unui studiu publicat în 2015 de către IAPB (The International Agency for the Prevention of Blindness), peste jumătate din populația Europei avea un viciu de refracție, din care peste 227 de mil. sufereau de miopie.

Vestea bună e că există diferite metode de a corecta viciile de refracție. În acest articol ne vom referi la lentile de contact și ochelari de vedere.

Cine sunt purtătorii de lentile de contact?

4

Foarte multe persoane în general cele de gen feminin aleg lentile de contact din motive estetice, deoarece acestea nu sunt vizibile. Însă putem lua în considerare și motivele practice, mai ales când intervin anumite activități, sportive sau profesionale, în care ochelarii de vedere pot reprezenta un adevărat impediment.

Pentru multe persoane, trecerea de la ochelari de vedere la lentile de contact este o adevărată revelație. Sunt uimiți de vederea clară pe care acestea le-o oferă, pentru că se aplică direct pe ochi, imitând anatomia acestuia.

Lentile de contact – Avantaje

Se recomandă în mod special tuturor persoanelor care au activități dinamice, iar portul ochelarilor de vedere le induce un disconfort în a-și îndeplini sarcinile. Alte avantaje:

 • Vederea periferică este mult mai clară și nu apar întreruperi din cauza marginilor, cum se poate întâmpla la ochelari.
 • În timpul sezonului rece, acestea nu se aburesc atunci când se face o trecere bruscă de la frig la cald.
 • În situația în care există diferență mai mare de 3 dioptrii între cei doi ochi (anizometropie), lentilele de contact sunt singurul mijloc de corecție optică.

Dezavantaje și riscuri

Cel puțin la prima purtare achiziționați lentilele din optici sau clinici specializate. Veți avea siguranța calității lor, iar în plus veți beneficia de un training privind modul de aplicare.

 • Aplicarea lentilelor de contact necesită un grad ridicat de dexteritate și o atenție sporită în timpul portului și a manipulării lor.
 • Au o perioadă de valabilitate limitată, de la o zi până la maxim 1 an, dacă luăm în calcul lentilele rigide. Depinde de materialul din care sunt fabricate (de ex. silicon hidrogel) și gradul de permeabilitate la oxigen (Dk/t). Portul lentilelor peste perioada lor de valabilitate sau cea recomandată de specialiști poate duce la infecții oculare.
 • Unii purtători de lentile de contact au tolerabilitate scăzută, în mod special cei cu sindrom de ochi uscat.
 • Spre deosebire de ochelari, lentilele necesită o atenție sporită în manipularea și întreținerea lor.
 • Cei care poartă lentile de contact multifocale se acomodează cel mai greu deoarece întâmpină dificultăți de vedere atunci când se face trecerea de la vederea la depărtare la cea de apropiere.

 

Ochelari de vedere – Soluția clasică pentru orice ocazie, folosiți încă din secolul al XIII-lea

5

Ochelarii de vedere reprezintă cea mai obișnuită și mai eficientă metodă de corectare a problemelor oculare. Ochelarii moderni, personalizați, sunt acum disponibili pentru orice formă a feței.

Avantaje

 • Sunt ușor de purtat și de întreținut, iar ramele și lentilele moderne îi fac foarte confortabili.
 • Lentilele din material plastic cu indice mare de refracție reduc considerabil greutatea lentilelor cu dioptrii mari.
 • Lentilele progresive moderne le permit purtătorilor să vadă clar atât la distanță cât și de aproape.
 • Ochelarii sunt utilizați și ca paravan de protecție împotriva murdăriei, prafului și a insectelor.

 

Dezavantaje

 • Lentilele se aburesc când se face trecerea de la rece la cald.
 • Reprezintă un real disconfort în activitățile sportive
 • Uneori ochelarii pot fi incomozi, de exemplu atunci când vă uitați la televizor sau când citiți stând pe o parte.
 • Geometria unor lentile pentru ochelari rezultă anumite zone de neclaritate, care pot fi mai mult sau mai puțin pronunțate, în funcție de calitatea lor.
 • Lentilele pentru ochelari cu valori mari ale dioptriilor sunt inestetice și grele, în funcție de materialul de fabricație.

 

În concluzie, alegerea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact depinde de mai mulți factori, însă este important să țineți cont de recomandarea specialiștilor oftalmologi sau optometriști, înainte să vă hotărâți. Există și posibilitatea să vă decideți pentru ambele variante, în funcție de nevoi și situație.

Pentru o programare la unul din medicii clinicii Vedis accesați formularul de programări oftalmologice

Dacă doriți un consult optometric gratuit la unul din optometriștii din clinica Vedis sau optica Vedis, sunați la următoarele numere de telefon: 0771.227.082 (Clinica Vedis) sau 0747.118.622 (Optica Vedis) sau accesați formularul de programări optometrice

Paul Opris

Timp de citire: 3 minute
Logo no background e1624456623623Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Luni – Vineri: 8:00 – 19:00


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


FacebookInstagram
review google


Copyright © Clinica Vedis 2021Copyright © Clinica Vedis 2021


Translate »