Toți pacienții care se confruntă cu sindromul de ochi uscat descriu o limitare a activităților zilnice din cauza simptomelor care apar:
Este un test rapid care presupune utilizarea unor hârtii de filtru speciale, utilizat pentru determinarea cantitativă a producției lacrimale, în cazul pacienților suspecți de ochi uscat.
Testul Schirmer se poate utiliza în 2 variante:
În Optica Vedis, medicii oftalmologi vor utiliza varianta fără anestezie.
Deși sindromul de ochi uscat a crescut foarte mult în rândul tinerilor, cu impact sever asupra calității vieții, acesta poate fi prezent la toate categoriile de vârstă.
Toate persoanele care se află cel puțin în una din situațiile descrise mai jos, sunt eligibile pentru un test:
Factorii ambientali și activități zilnice – indiferent de prezența lui acasă sau la birou, aerul condiționat poate exacerba simptomele unui ochi uscat.
În condiții de pandemie când majoritea activităților s-au mutat în mediul online, persoanele care își desfășoară activitatea în spatii închise și folosesc cel puțin 8 ore pe zi un dispozitiv digital, au un risc mai crescut de a prezenta sindromul de ochi uscat.
Asta deoarece în timpul acestor activități care presupun atenție și concentrare, rata clipitului scade. Astfel filmul lacrimal devine instabil sau se evaporă.
Purtătorii de lentile de contact – ochiul uscat cauzat de purtarea lentilelor de contact este unul dintre principalele motive pentru care pacientul revine la ochelari.
Mecanismele sunt multiple și țin de corecția neadecvată, purtarea îndelungată, calitatea și igiena lentilei. Din acest motiv apare o evaporare mai rapidă a lacrimilor, iar asta duce la alterarea suprafeței oculare.
Menopauză – în această etapă a vieții, apare un dezechilibru hormonal, motiv pentru care glandele lacrimale suferă o atrofie progresivă
Vârsta înaintată – După o anumită vârstă calitatea filmului lacrimal este afectată din cauza atrofierii glandelor lacrimale.
Afecțiuni oculare – Sindromul de ochi uscat poate să apară și din cauza patologiilor glandei lacrimale (tumori, inflamații), inflamația cronică a pleoapelor (blefarita), a conjunctivei (inflamații, cicatrici, arsuri chimice).
Tratament medicamentos – Medicamente de tip antidepresive/anxiolitice, antihistaminice, diuretice, hipotensoare și vasodilatatoare, pot avea ca reacții adverse alterarea filmului lacrimal sau scăderea producției de lacrimi.
Preparatele administrate topic (picături) pot avea de asemenea efect toxic, inflamator și alergizant pe suprafața oculară, intensificând astfel simptomele de ochi uscat.
Boli autoimune – (Sindrom Sjögren, lupus eritematos sistemic, artrită reumatoidă, tiroidita Hashimoto, boala Basedow Graves) pot fi asociate cu sindromul de ochi uscat.
Nu s-au semnalat riscuri sau reacții adverse la pacienți în timpul examinării, deoarece este o procedură simplă.
Medicii din Optica Vedis vor utiliza benzi de hârtie speciale, cu lungimea de 35 mm, gradate. Sunt examinați ambii ochi în același timp.
Pașii de urmat pentru efectuarea unui test Schirmer
Valori normale : > 15 mm / 5 minute
Valori la limită: 10-15 mm / 5 minute
Valori anormale: <10 mm/ 5 minute
În funcție de rezultat, medicul oftalmolog va recomanda o schemă terapeutică potrivită pentru fiecare pacient.
În primul rând, vor fi revizuiți factorii care țin de comportamentul pacientului. Se încurajează clipitul conștient în timpul lecturii și al folosirii dispozitivelor digitale, dar și evitarea expunerii prelungite a ochilor la aer condiționat/curenți de aer, temperatură ridicată, umiditate scazută.
În cazul purtătorilor de lentile de contact, consultul periodic la medicul oftalmolog identifică din timp semnele de ochi uscat și astfel se pot lua măsuri pentru a crește tolerabilitatea la portul acestora.
Cel mai frecvent tratament al ochiului uscat sunt lacrimile artificiale fără conservanți. Acestea hidratează suprafața oculară și reduc simptomatologia. În funcție de severitatea ochiului uscat, se recomandă substanțe cu vâscozitate mai redusă sau mai crescută (creme, unguente).
În cazul unui ochi uscat mai sever, sunt necesare și alte preparate topice mai puternice (antiinflamatoare, imunomodulatoare).
Igiena palpebrală (pleoapele) este și ea importantă, iar eventualele inflamații ale pleoapei, cauzatoare de ochi uscat, trebuie tratate în cabinetul oftalmologic.
De asemenea, în unele situații, medicul oftalmolog va recomanda și alte examinări care împreună cu testul Schirmer contribuie la dignosticul și tratamentul corect al sindromului de ochi uscat.
Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Copyright © Clinica Vedis 2021
Copyright © Clinica Vedis 2021