Oftalmologia pediatrică – Importanța consultațiilor oftalmologice la copii
Consultații oftalmologie pediatrică
Oftalmologia pediatrică este ramura oftalmologiei care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare ale copiilor.
Importanța ei derivă din faptul că vederea se dezvoltă în primii ani de la naștere. Sistemul vizual în formare are nevoie de o conexiune corectă între ochi și creier. Astfel, este esențială depistarea precoce a problemelor oculare pentru sănătatea ochilor copiilor dumneavoastră.
De multe ori patologiile oculare sunt diagnosticate târziu din cauza absenței simptomelor și acuzelor din partea copilului.
Din acest motiv, vizita la medicul oftalmolog trebuie făcută periodic.
Societatea Americană de Oftalmologie recomandă următorul program de consultații în oftalmologia pediatrică:
-
Consultație oftalmologică la nou-născut
În acest caz, examinarea oftalmologică este limitată. Screeningul nou-născutului pentru afecțiuni oculare este făcut de medicul neonatolog sau pediatru, iar în cazul în care acesta observă anomalii, se recomandă evaluarea de către medicul oftalmolog.
În perioada imediat după naștere, consultul oftalmologic este esențial în caz de prematuritate, semne de suferință oculară (lăcrimarea excesivă a unuia dintre ochi, ochi roșu, prezența secrețiilor patologice) sau istoric familial pentru boli oculare apărute în copilărie.
-
Consultație oftalmologică între 6 și 12 luni
În acest interval de vârstă, medicul oftalmolog poate depista eventualele tulburări de aliniere oculară – strabism sau alte patologii organice (cataractă congenitală, glaucom congenital, ptoză palpebrală – pleoapă căzută).
Determinarea dioptriilor ochilor la copii mici se face cu un aparat special denumit PlusOptix. Acest aparat are un design atrăgător pentru copii iar măsurarea se face în condiții de confort maxim.
Pentru măsurători exacte ale dioptriilor, medicul oftalmolog poate indica utilizarea de picături cicloplegice.
Aceste picături determină creșterea tranzitorie a diametrului pupilar și vedere încețoșată timp de câteva ore. Astfel, se poate determina dacă copilul are nevoie de ochelari, dacă există asimetrii de dezvoltare între cei doi și dacă există riscul apariției ochiului leneș – ambliopie.
În cazul depistării unei patologii care asociază un risc de ambliopie, este necesară inițierea unui tratament adecvat astfel încât recuperarea vizuală să aibă succes.
Întreruperea tratamentului ambliopiei duce la o dezvoltare nesănătoasă între sistemul vizual și creier prin faptul că ochiul cu dioptrie mai mare sau strabic transmite o imagine neclară.
Creierul preferă imaginea clară transmisă de ochiul sănătos, iar ochiul bolnav rămâne astfel cu o acuitate vizuală scăzută.
-
Consultație oftalmologică la vârsta de 3 ani
La această vârstă colaborarea din partea micilor pacienți permite o evaluare oftalmologică mai complexă.
Examinarea oftalmologică cuprinde:
- determinarea dioptriilor și depistarea eventualelor vicii de refracție (hipermetropie, miopie, astigmatism)
- măsurarea acuitatii vizuale
- verificarea alinierii oculare și a motilității oculare
- depistarea modificărilor anatomice la nivel ocular cu ajutorul biomicroscopului.
-
Consultație oftalmologică la vârsta de 5-6 ani – înainte de începerea școlii
Odată cu începerea școlii și intensificarea efortului vizual, apare și riscul mai ridicat al problemelor oculare.
Uneori semnele patologiilor oculare sunt evidente:
- clipit frecvent
- apropierea excesivă a obiectelor
- mijirea ochilor la privirea la distanță
Semnele mai puțin evidente dar care pot ascunde afecțiuni oculare sunt poziții vicioase ale capului (cap înclinat pe un umăr sau întors în mod constant). Totodată mai apare atenția scăzută pentru activități care solicită vederea (scris, citit, desenat).
Miopia este un viciu de refracție care apare frecvent la copilul de vârsta școlară și se manifestă printr-o vedere neclară la distanță.
Uneori, părinții observă copilul că mijește ochii (îngustează fantele palpebrale) atunci când privește un obiect situat la depărtare.
Tendința crescătoare de apariție a miopiei este dată de factori genetici (prezența miopiei în cadrul familiei), precum și de activități care solicită vederea la aproape (citit, utilizare de dispozitive digitale).
Conform studiilor, în anul 2000 aproximativ 1,4 miliarde de oameni aveau miopie și se estimează că în anul 2050 acest număr va crește la 4,8 miliarde.
Apariția miopiei la o vârsta mică este asociată cu o rată mai mare de progresie precum și de un risc mai mare al apariției complicațiilor.
Astfel, medicul oftalmolog recomandă consultul oftalmologic anual pentru copiii purtători de ochelari, indiferent de viciul de refracție, pentru a se putea stabili progresia dioptriilor.
În absența viciilor de refracție precum și a patologiilor oculare, evaluarea oftalmologică se poate face la 2 ani.