Alergii oculare
Cum se tratează alergiile oculare?
Ochii sunt expuși în permanență la factorii externi din mediul înconjurător. Din fericire aceștia au mai multe sisteme de protecție împotriva factorilor externi:
- gene
- sprâncene
- reflexul de clipit. Acesta acționează ca o barieră împotriva alergenilor și a particulelor de praf, iar filmul lacrimal asigură curățarea permanentă a suprafeței oculare.
Afecțiunile alergice au o tendință crescătoare în țările dezvoltate. Se estimează că o treime din populația lumii suferă de alergii. Dintre aceștia, între 40% și 80% prezintă și manifestări la nivel ocular.
Alergiile oculare rezprezintă o manifestare localizată la nivelul ochilor, de cele mai multe ori însoțită de rinită sau astm. Frecvent afecțiunile alergice sunt asociate atopiei.
Manifestările alergice oculare sunt cauzate cel mai frecvent de alergeni care sunt transportați aerian (polen, praf, păr de animale, mucegai), dar pot să apară și secundar produselor aplicate local (produse cosmetice, nichel sau medicamente).
Expunerea la factorii poluanți aerieni poate să cauzeze iritații oculare minore sau severe, uneori și cronice. A fost demonstrată o legătură puternică între concentrațiile mari de dioxid de azot (NO2) din aerul atmosferic și conjunctivită. Se pare că poluanții schimbă Ph-ul lacrimal având astfel un efect iritant la nivelul ochilor.
De asemenea agenții poluanți de foarte mici dimensiuni (10 nm) au efect nociv asupra ochilor. Aceste particule foarte mici se găsesc în fumul de țigară sau smog – poluarea din marile orașe.
Simptome ale alergiilor oculare
- ochi roșii, lăcrimare, prurit (mâncărime)
- umflarea sau înroșirea pleoapelor
Manifestările alergice oculare pot afecta pleoapele (blefarită), conjunctiva (conjunctivită) sau corneea. De multe ori există o asociere între segmentele afectate: blefaroconjunctivită, keratoconjunctivită etc. Acuitatea vizuală nu este modificată în cazul alergiilor ușoare, însă poate să scadă în cazul alergiilor severe asociate cu modificări locale oculare.
Exemple de alergii la nivel ocular
Conjunctivita alergică sezonieră
Este o afecțiune comună, întâlnită la toate categoriile de vârstă. Apare în lunile mai-iunie atunci când polenul este semnificativ. Pe lângă manifestările oculare de lăcrimare excesivă și mâncărime, pacienții prezintă frecvent și secreții nazale apoase (rinită alergică). Tot odată apare senzația de presiune în spatele globului ocular.
Conjunctivita alergică perenă
Se manifestă similar cu cea sezonieră, însă în acest caz simptomele alergice apar pe tot parcursul anului. Alergenii responsabili de această formă de conjunctivită sunt praful, părul de animale și penele. Incidența acestei forme de conjunctivită este în creștere odată cu înaintarea în vârstă. Atât conjunctivita sezonieră cât și cea perenă se asociază rar cu afectarea corneană.
Keratoconjunctivita vernală
Este o afecțiune alergică mai severă. Apare mai ales în rândul copiilor, în jurul vârstei de 8-12 ani, mai frecvent la băieți. Expunerea la vânt, praf și soare poate să exacerbeze simptomele keratoconjunctivitei, astfel că primăvara și vara simptomele pot fi mai accentuate. Pacienții care prezintă această afecțiune au de obicei un istoric familial sau personal pozitiv de atopie, cum ar fi astm alergic, eczemă (dermatită atopică)
Simptomele keratoconjunctivitei vernale sunt: mâncărime marcată, ochi roșii, sezanție de corp străin, clipit frecvent și prezența de secreții mucoase.
Keratoconjunctivita atopică
Este o afecțiune mai rară și apare preponderent la pacienții adulți cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Este afectată atât conjunctiva cât și pleoapele, care devin roșii, iritate și uscate.
Fiind o afecțiune cu evoluție cronică, în timp duce la apariția unor modificări cicatriciale. Există o asociere cu dezvoltarea keratoconusului din cauza frecării excesive a ochilor.
Cataracta poate să apară ca urmare a folosirii îndelungate a picăturilor steroidiene. Pacienții care suferă de keratocojunctivită atopică au de obicei un istoric de eczeme ale pielii și astm alergic.
Conjunctivita giganto-papilară
Se formează ca urmare a traumei date de stimuli mecanici (proteză oculară, lentile de contact).
Simptomele sunt senzație de corp străin, mâncărime, ochi roșii, prezența de secreții mucoase, vedere neclară sau intoleranță la portul lentilelor de contact.
Diagnostic
Diagnosticul afecțiunilor alergice oculare este unul clinic, însă uneori sunt necesare testări suplimentare. Testele alergologice ajută la identificarea alergiei.
Complicațiile afecțiunilor oculare alergice apar atunci când există o complianță scăzută la tratament din partea pacienților sau în cazul în care nu se obține un control adecvat al bolii mai ales când afectarea este severă.
Cele mai frecvente complicații sunt infecțiile, sindromul de ochi uscat și cicatricile corneene. În cazul evoluției de lungă durată există risc de afectare a vederii din cauza pierderii transparenței corneene sau apariției keratoconusului.
Tratament
Tratamentul alergiilor oculare depinde de severitatea afecțiunii. Este recomandată evitarea expunerii la alergeni, atunci când aceștia sunt cunoscuți.
Lacrimile artificiale ajută la îndepărtarea și diluarea agenților alergizanti sau a componentelor inflamatorii din filmul lacrimal, reducând astfel simptomele.
Compresele reci pot fi folosite pentru a reduce senzația de mâncărime. Atunci când măsurile generale nu sunt suficiente pentru controlul simptomelor alergice, sunt indicate picăturile antialergice. Este important ca acestea să fie folosite conform recomandărilor medicului oftalmolog pentru a reduce riscul apariției complicațiilor (cataractă, glaucom).
În perioada pandemiei de COVID-19, s-a pus foarte mult accent pe igiena corespunzătoare a mâinilor și folosirea substanțelor dezinfectante. S-a demonstrat că folosirea dezinfectaților pe bază de alcool și frecarea riguroasă a mâinilor cu aceștia duc la formarea unor aerosoli cu potențial iritant pentru suprafața oculară.
Astfel, pacienții care au avut anterior forme de alergie oculară, au o suprafață oculară mai instabilă și există un risc mai crescut să dezvolte iritație la nivelul ochilor la folosirea dezinfectanților pe bază de alcool.