fbpx

Injecții intraoculare în afecțiuni retiniene. Avastin

mai 28, 2020 by Paul Opris
Copy-of-Yellow-and-Coral-Injection-Get-Well-Soon-Card-2.png
Timp de citire: 3 minute

Avastin este un anticorp monoclonal, al cărui substanță activă este bevacizumab. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină, care are rolul să identifice și să se lege de o structură specifică, numită antigen. Aceasta poate fi gasită în anumite celule ale organismului.

Mai exact, substanța bevacizumab are rolul de a bloca factorul de creștere endotelial vascular (FCEV sau VEGF), proteina care se găsește în sânge și determină creșterea vaselor sangvine. Prin blocarea sau inhibarea FCEV, Avastin ajută la prevenirea creșterii ulterioare a vaselor de sânge, de care celulele canceroase au nevoie pentru a evolua.

 Avastin în sfera oftalmologică?

Avastin nu a fost dezvoltat inițial pentru tratamentul patologiilor oculare. Pe baza studiilor clinice, care i-au demonstrat siguranța și eficacitatea, Avastin a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration, similar ANMSM în România) din Statele Unite pentru tratamentul cancerului colorectal metastatic.

Utilizarea Avastin (bevacizumab) în oftalmologie este considerată „off-label”, ceea ce înseamnă că nu este aprobată de FDA. Există însă mulți pacienți care beneficiază de medicamente neaprobate de FDA pentru anumite indicații terapeutice.

Adesea se datorează faptului că producătorii de medicamente generice au un buget prea mic pentru a trece prin procesul costisitor de aprobare a FDA pentru o nouă indicație, în ciuda utilizării medicamentelor pe scară largă. În SUA, mai mult de 20% din medicamente sunt utilizate în indicații terapeutice care nu apar în prospect .

Atunci când dovezile medicale și științifice validează utilizările „off-label” prin siguranță și eficacitate, iar utilizarea este acceptată de comunitatea medicală, medicii pot considera prescrierea acestor medicamente în interesul maxim al sănătății pacienților.

Avastin (bevacizumab) este unul dintre numeroasele medicamente de acest gen, cu istoric lung de siguranță și eficacitate, însă fără aprobarea FDA în sfera oftalmologică.

Datorită accesului mai facil al pacienților din punct de vedere financiar, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a plasat bevacizumab în lista medicamentelor esențiale.

Medicii oftalmologi din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România și alte țări din Europa utilizează Avastin în unele afecțiuni oculare. Acesta reduce edemul macular și acumularea de fluid de la nivelul maculei, care poate să apară în diabet. De asemena intervine și în alte boli retiniene, cum ar fi ocluzia de venă centrală a retinei sau degenerescența maculară legată de vârstă în formă umedă (DMLV). Cercetările indică faptul că VEGF este una dintre cauzele creșterii neovaselor din DMLV și de creştere a permeabilităţii vasculare din edemul macular diabetic.

 Care este procedura de injectare cu Avastin?

După investigația prin tomografia în coerență optică (OCT) și stabilirea diagnosticului corect,  Avastinul se injectează în sala de operații în condiții perfect sterile.

Procedura propriu-zisă este foarte puțin dureroasă, durează câteva secunde și este percepută ca o mică înțepătură. Se efectuează în ambulatoriu, deci pacientul nu rămâne internat după injectare. Înainte de procedură ochiul este dezinfectat, se administrează anestezice oculare și midriatice, iar după câteva minute medicamentul se injectează în cavitatea vitreeană a ochiului.

După injecție, presiunea intraoculară poate crește pentru câteva ore. Din acest motiv, aceasta este măsurată imediat după injecție și la 20 minute acelor pacienți cu tensiune crescută. Dacă tensiunea se menține la un nivel ridicat se administrează medicamente antihipertensive oculare.

Care sunt recomandările post-injectare?

Următorul control se efectuează după 4 săptămâni, iar în primele 7 zile de la administrarea injecției, ochiul trebuie protejat și înlăturat orice pericol de expunere la praf și traumatisme. Tot în această perioadă se administrează picături antibiotice în profilaxia infecților.

Protocolul de injectare va fi stabilit de către medicul oftalmolog, în functie de patologie. Însă sunt necesare mai multe injecții, cel puțin 3 pentru o eficiență crescută a tratamentului. Uneori se ia în calcul prelungirea tratamentului cu injectabilul Avastin pe o perioadă de câțiva ani.

În Clinica Vedis dna dr. Lăcrămioara Samoilă efectuează numeroase proceduri de injectare intraoculară, cu rezultate remarcabile pentru pacienți.

 

Pentru investigații oftalmologice complete accesați pagina de programări online

 

Paul Opris

Timp de citire: 3 minute
clinica vedis logo long
Ray Ban certified store


Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371
Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!

Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis_clujContact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!

Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis
Copyright © Clinica Vedis 2019Copyright © Clinica Vedis 2019