fbpx

Ce este cataracta?

aprilie 8, 2019 by Paul Opris
PB125134-1200x900.jpg
Timp de citire: 2 minute

 

Cataracta este o boală în sfera oftalmologică, care determină pierderea progresivă a vederii, până la orbire, prin opacifierea cristalinului. Cristalinul are forma unui disc și este unul din mediille transparente ale ochiului. Rolul lui este să focalizeze imaginea clară pe retină prin modificarea curburii lui, în funcție de distanță.

Cataracta este responsabilă pentru 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, însumând 20 de milioane de pacienți, conform unei evaluări în anul 2010.

Care sunt tipurile de cataractă și cauzele declanșatoare bolii?

Există trei tipuri comune de cataractă, în funcție de localizare în straturile corneei:

 • Cataracta nucleară: este cel mai comun tip de cataractă care afectează în egală masură atât femeile cât și bărbații. Factorul principal care declanșează boala este îmbătrânirea.
 • Cataracta corticală: în acest caz sedimentele de celule îmbătrânite nu se mai depun în interior lângă nucleu (ca în cazul cataractei nucleare) ci în cortex, de aici și denumirea. Factorul favorizant este expunerea în exces la razele UV sau la lumina albastră-violet a dispozitivelor digitale, numit și ”comportament Multi-Screening”. În acest caz se recomandă utilizarea ochelarilor cu lentile de protecție antireflex.
 • Cataracta subcapsulară: apare la adulții tineri, sub 45 de ani, iar primul simptom este dificultatea de a citi de pe un monitor, dacă lumina reflectată este prea puternică. Factorii declanșatori ai bolii sunt diabetul, iradierea la nivelul feței, traumatismele din zona ochilor, sau utilizarea pe o perioadă mai lungă a medicației de tip corticosteroizi.

Alți factori declanșatori bolii de cataractă:

 • Factori genetici
 • Fumatul
 • Consumul excesiv de alcool
 • Etnia: există un risc crescut în rândul nativilor americani și afro-americani
 • Glaucom

Care este tratamentul pentru cataractă?

Tratamentul cataractei este eficient doar prin intervenție chirurgicală. Medicul specialist oftalmolog înlocuiește cristalinul cataractat sau opacifiat cu un cristalin artificial.

Nu este necesară internarea, operația durează între 5 și 10 minute și se face sub anestezie locală, însemnând că pacientul este conștient de ceea ce se intamplă, dar nu simte durere.

Ce este important după operație?

Post-operator, pacientul va observa îmbunătățirea vederii după primele zile, care va crește treptat după ce ochiul se vindecă, iar creierul se reobișnuieste cu imaginea clară dobândită în urma operației. Controlul se efectuează după aproximativ 3-4 săptămâni de la operație.

Recomandări după operație:

 • se evită orice contaminare a ochiului: praf, vânt, aer condiționat, apă, săpun, șampon, machiaj, în prima săptămână
 • în primele 30-50 de zile de la operație nu se poate practica înotul
 • se evită efortul fizic mare, brusc timp de o săptămână
 • se interzice frecatul ochilor în primele 3-4 luni

 

Aveți probleme similare? Programați-vă la unul din medicii noștri folosind formularul online

Paul Opris

Timp de citire: 2 minute


Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371
Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis_clujContact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis
Copyright © Clinica Vedis 2019Copyright © Clinica Vedis 2019