fbpx
Informare medicală

Articole

Articole medicale educative

vs.png
13/nov./2019

Timp de citire: 3 minute

 

Un prestigios medic oftalmolog de la Brien Holden Vision din Sydney estimează că până în 2050 peste jumătate din populația de pe glob va suferi de miopie, iar 10% dintre aceștia vor fi cu miopie forte. Această cercetare are la bază analiza a 145 de studii publicate din anul 1995 și a inclus peste 2,1 miliarde de oameni.

După efectuarea meta-analizei cercetătorii au făcut proiecții sumbre referitor la ratele de miopie pentru fiecare deceniu din următorii 30 de ani. Dacă în anul 2010 meta-analiza a cuprins aproximativ 28% din populația globală (1,95 miliarde de persoane), autorii studiului au prezis că 49,8% din populație (4,7 miliarde de persoane) va avea miopie. Un miliard din ei vor suferi de miopie forte.

Factorii pe care îi iau în considerare autorii sunt cei de mediu, dar mai ales schimbări majore ale stilului de viață. Ne referim în mod special la lipsa timpului petrecut în aer liber, dar mai ales cele peste 12 ore pe zi petrecute cu ochii în dispozitivele digitale.
Din acest motiv este important să ne programăm periodic la un consult specializat.

Consult Optometric vs Consult Oftalmologic

În continuarea articolului aflăm care este diferența dintre medicul oftalmolog și optometrist.

Cum definim profesia de medic oftalmolog?

Oftalmologul este cadrul medical care a urmat facultatea de medicină și poate pune un diagnostic, prescrie o schemă de tratament, dar mai mult decât atât efectuează intervenții chirurgicale asupra organelor văzului. Oftalmologul mai este denumit, în unele situații și oculist. Din moment ce oftalmologul realizează intervenții chirurgicale asupra organului vederii, el este considerat specialist atât pe ramura chirurgicală, cât și pe ramura medicală.

Rolurile și responsabilitățile unui medic oftalmolog:

• consultă pacienții și pune un diagnostic corect cu scopul de a trata afecțiunile oculare
• realizează intervenții chirurgicale
• măsoară capacitatea cronică și de refracție, tensiunea oculară, fund de ochi
• prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact

Cum definim activitățile unui optometrist?

Optometristul este un iginer specializat în optometrie care a absolvit o facultate de profil sau un curs specializat. Poate diagnostica, prescrie și adapta lentile de ochelari și lentile de contact. Scopul este să corecteze defectele de vedere sau viciile de refracție precum hipermetropia, miopia, astigmatismul sau presbiopia. Cea mai mare parte din activitățile unui optometrist sunt testarea vederii și determinarea dioptriilor corecte.

Rolurile și responsabilitățile unui optometrist:

• realizează anamneza (examinarea) pacientului și verifică vederea lui, pentru a diagnostica posibile vicii de refracție, prin teste specifice care să determine și dioptriile finale
• folosește aparate specializate precum autorefractometrul și testează acuitatea vizuală la optotip pentru a depista viciile de refracție
• prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului, după care testează dacă pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria propusă

Medicul oftalmolog diagnostichează patologiile oculare și ajută pacienții cu probleme de vedere severe să își recapete sănătatea fie prin tratament medicamentos, fie prin interventii chirurgicale. Pe plan secund oferă consultații de prescriere ochelari sau lentile.

Optometristul măsoară globul ocular,  fiind specializat în calculul dioptriilor necesare pentru corectarea vederii și recomandăriile de ochelar sau lentile de contact. În cazul în care observă o posibilă anomalie a globului ocular, pacientul este sfătuit să consulte un medic oftalmolog pentru un diagnostic corect.

 

Pentru o programare la unul din medicii clinicii Vedis accesați formularul de programări

Dacă doriți un consult optometric gratuit la unul din optometriștii din clinica Vedis sau optica Vedis, puteți suna la următoarele numere de telefon: 0771.227.082 (Clinica Vedis) sau 0747.118.622 (Optica Vedis)


syringe-4544448_1920-1200x800.jpg
25/oct./2019

Timp de citire: 3 minute

 

Avastin este un anticorp monoclonal, al cărui substanță activă este bevacizumab. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină, care are rolul să identifice și să se lege de o structură specifică, numită antigen. Aceasta poate fi gasită în anumite celule ale organismului.

Mai exact, substanța bevacizumab are rolul să blocheze factorul de creștere endotelial vascular (FCEV sau VEGF), proteina care se găsește în sânge și determină creșterea vaselor sangvine. Prin blocarea sau inhibarea FCEV, Avastin ajută la prevenirea creșterii ulterioare a vaselor de sânge, de care celulele canceroase au nevoie pentru a evolua.

Avastin în sfera oftalmologică?

Avastin nu a fost dezvoltat inițial pentru tratamentul patologiilor oculare. Pe baza studiilor clinice, care i-au demonstrat siguranța și eficacitatea, Avastin a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration, similar ANMSM în România) din Statele Unite pentru tratamentul cancerului colorectal metastatic.

Utilizarea Avastin (bevacizumab) în oftalmologie este considerată „off-label”, ceea ce înseamnă că nu este aprobată de FDA. Există însă mulți pacienți care beneficiază de medicamente neaprobate de FDA pentru anumite indicații terapeutice. Adesea se datorează faptului că producătorii de medicamente generice au un buget prea mic pentru a trece prin procesul costisitor de aprobare a FDA pentru o nouă indicație, în ciuda utilizării medicamentelor pe scară largă. În SUA, mai mult de 20% din medicamente sunt utilizate în indicații terapeutice care nu apar în prospect .

Atunci când dovezile medicale și științifice validează utilizările „off-label” prin siguranță și eficacitate, iar utilizarea este acceptată de comunitatea medicală, medicii pot considera prescrierea acestor medicamente în interesul maxim al sănătății pacienților.

Avastin (bevacizumab) este unul dintre numeroasele medicamente de acest gen, cu istoric lung de siguranță și eficacitate, însă fără aprobarea FDA în sfera oftalmologică. Datorită accesului mai facil al pacienților din punct de vedere financiar, Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a plasat bevacizumab în lista medicamentelor esențiale.

Medicii oftalmologi din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România și alte țări din Europa utilizează Avastin în unele afecțiuni oculare. Acesta reduce edemul macular și acumularea de fluid de la nivelul maculei, care poate să apară în diabet. Intervine și în alte boli retiniene, cum ar fi ocluzia de venă centrală a retinei sau degenerescența maculară legată de vârstă în formă umedă (DMLV). Cercetările indică faptul că VEGF este una dintre cauzele creșterii neovaselor din DMLV și de creştere a permeabilităţii vasculare din edemul macular diabetic.

Care este procedura de injectare cu Avastin?

După investigația prin tomografia în coerență optică (OCT) și stabilirea diagnosticului corect,  Avastinul se injectează în sala de operații în condiții perfect sterile. Procedura propriu-zisă este foarte puțin dureroasă, durează câteva secunde și este percepută ca o mică înțepătură. Se efectuează în ambulatoriu, deci pacientul nu rămâne internat după injectare. Înainte de procedură ochiul este dezinfectat, se administrează anestezice oculare și midriatice, iar după câteva minute medicamentul se injectează în cavitatea vitreeană a ochiului. După injecție, presiunea intraoculară poate crește pentru câteva ore. Din acest motiv, aceasta este măsurată imediat după injecție și la 20 minute acelor pacienți cu tensiune crescută. Dacă tensiunea se menține la un nivel ridicat se administrează medicamente antihipertensive oculare.

Care sunt recomandările post-injectare?

Următorul control se efectuează după 4 săptămâni, iar în primele 7 zile de la administrarea injecției, ochiul trebuie protejat și înlăturat orice pericol de expunere la praf și traumatisme. Tot în această perioadă se administrează picături antibiotice în profilaxia infecților.

Protocolul de injectare va fi stabilit de către medicul oftalmolog, în functie de patologie. Însă sunt necesare mai multe injecții, cel puțin 3 pentru o eficiență crescută a tratamentului. Uneori se ia în calcul prelungirea tratamentului cu injectabilul Avastin pe o perioadă de câțiva ani.

În Clinica Vedis dna dr. Lăcrămioara Samoilă efectuează numeroase proceduri de injectare cu Avastin, cu rezultate remarcabile pentru pacienți.

Pentru investigații oculare complete

accesați formularul de programări la dna. Lăcrămioara Samoilă, medic specialist oftalmolog


IMG_20190626_120900-2-1200x916.jpg
12/iul./2019

Timp de citire: 2 minute

 

Toți purtătorii de ochelari își doresc o vedere perfectă și de cele mai multe ori fac mari eforturi pentru acest lucru. Însă apar unele situații în care nu au la îndemână accesoriile recomandate (laveta din microfibră și soluții pentru întreținerea ochelariilor) și apelează la improvizații când trebuie să își șteargă ochelarii:  șervețele de masă, hârtie igienică, mâneca, esarfa, etc. Chiar dacă este o soluție de compromis, nu e recomandat, deoarece se pot deteriora chiar și lentilele rezistente la zgârieturi.

Specialiștii noștri din optică vă oferă câteva sfaturi de întreținere corectă a ochelarilor: ce nu este recomandat să faceți în anumite situații  și cum puteți curăța eficient lentilele?

 

 1. Ștergeți ochelarii cu soluții care nu conțin alcool, deaorece acesta degradează și mătuiește lentilele.

 

 1. Pentru a evita deformarea ramei, nu purtați ochelarii pe cap. Tot în acest context există riscul să zgâriați lentilele de la firul de păr, mai ales dacă conține fixativ sau gel.

 

 1. Din cauza temperaturilor din mașină care pot să treacă de 70°C pe timpul verii, dacă aceasta este parcată la soare, riscați ca lentilele să se exfolieze și să iși piardă proprietatea antireflex. De aceea nu lăsați ochelarii pe bord, chiar dacă sunt ținuți în toc.

 

 1. Deplasările la mare nu pot să vă aducă decât bucurie, însă nu și pentru ochelari. Nu intrați cu ei în mare doarece apa sărată deteriorează materialele și lentilele. De asemenea nu țineți ochelarii pe față atunci când folosiți spray de protecție solară.

 

 1. Manevrați ochelarii cu două mâini trăgând din față, evitând astfel deformarea balamalelor și brațelor acestora.

 

 1. Nu încercați să faceți ajustări ale ochelarilor acasă. Apelați la profesioniștii din domeniul optometriei.

 

 1. Pentru curățarea ochelarilor utilizați doar lavete din microfibră de la producătorii de lentile. Laveta tip “piele căprioară” este recomandată pentru lentilele minerale (sticlă).

 

Cum puteți curăța lentilele rapid și eficient în doar două etape:

 • pulverizați soluția de întreținere pe ambele fețe ale lentilelor
 • ștergeți ușor ambele părți ale lentilelor cu laveta din microfibră până când îndepărtați de tot soluția.

 

 1. Ochelarii nu se așează cu lentilele în jos pe suprafețe dure, abrazive care pot zgâria lentilele.

 

 1. Păstrați întotdeauna ochelarii doar în tocul original, cel pe care l-ați primit împreună cu ochelarii. Orice alt toc poate să țină rama în tensiune, iar în timp se poate deforma sau ceda. Tot din aceleași motive nu purtați ochelarii în buzunar fără toc și nici legați cu șnur la gât.

 

Dacă aveți nevoie de alte informații despre cum să păstraţi ochelarii mai curaţi şi lentile fără zgârieturi mai mult timp, apelați la optometriștii noștri din Clinica Vedis (B.P. Haşdeu 7-9) şi Optica Vedis (Petru Maior 15-19), prin completarea următorului formular:

 

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Subiect

Mesaj

 

 

 

 


Timp de citire: 2 minute


Contact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371
Abonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis_clujContact


Sună-ne

0771 227 082


Vizitează-ne

Str. B.P. Hasdeu, nr. 7-9,
Cluj-Napoca,
Cod postal 400371


Email

contact@clinicavedis.roAbonează-te


Abonează-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi informații despre cele mai noi servicii medicale oferite sau despre campanii de susținere a sănătății pacienților noștri!
Rețele sociale


Facebook

https://www.facebook.com/clinica.vedis/Instagram

www.instagram.com/clinica_vedis
Copyright © Clinica Vedis 2019Copyright © Clinica Vedis 2019